Buitenlandse pers: 'Persvrijheid in NL? Haha!'

Buitenlandse pers: 'Persvrijheid in NL? Haha!' 

25 april 2022 - 10:44

We hebben het hier in Nederland dan wel steeds over het monddood maken van de kritische pers in Rusland, of over de Chinese staatscontrole op buitenlandse media, maar volgens de Buitenlandse Persvereniging in Nederland kan het bij ons wat de persvrijheid betreft ook wel een tikkeltje beter allemaal.

De Nederlandse politie zou namelijk iets te vaak gekeken hebben naar collega's uit Rusland of China (of vul een ander willekeurig vrij paradijs in de wereld in) en buitenlandse journalisten steeds vaker in hun werk hinderen. Perskaarten worden niet erkend en daardoor kunnen zij hun werk niet uitvoeren of worden ze zelfs gearresteerd, meldt BNR.

Zo zou de Spaanse journalist David Morales Urbaneja als een crimineel urenlang vastgezet zijn, werd de perskaart van Fransman Antoine Mouteau geweigerd zodat hij niet naar een coronademonstratie op de Haagse Turfmarkt kon en voelde Imane Rachidi zich niet geholpen toen ze wegens online bedreiging naar de politie stapte.

Nu heeft onze Sterke Arm der Wet weliswaar in al deze gevallen 'sorry' gezegd, maar toch. Sterker nog, ze ontkennen de boel: de politie laat namelijk in een reactie aan BNR weten verbaasd te zijn over de situatie. "Wij zijn niet op de hoogte van de brede trend waar de Buitenlandse Persvereniging in Nederland van spreekt", zegt een woordvoerder.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml