'Ja, BUK-raket kan niet op Russische radar te zien zijn geweest' 

03 april 2018 - 12:40

Oei, wat zal Rusland hierop te zeggen hebben? Twee onafhankelijke radardeskundigen claimen dat het heel goed mogelijk is dat er een BUK-raket richting MH-17 is afgeschoten zonder dat de Russische radar het heeft opgepikt. 

Daarmee wijst het de bewering van Rusland, waarin gesteld wordt dat de beelden laten zien dat dit projectiel onmogelijk kon zijn afgevuurd, naar het rijk der fabelen meldt het Openbaar Ministerie.

Volgens de deskundigen is het betreffende (civiele) radarstation namelijk zodanig ingesteld dat snelle objecten zoals deze raket niet op de radarbeelden te zien zijn. Dit is volkomen normaal, want het moet 'ruis' op de radarbeelden tegengaan, aldus de deskundigen.

Ook bevestigen zij dat er op de verstrekte beelden geen andere vliegtuigen in de nabijheid van het toestel zijn te zien, toen het werd neergeschoten in juli 2014. Eerder had het Joint Investigation Team (JIT) al iets soortgelijks geconcludeerd.

Blijft het Kremlin ontkennen?

Nu zijn de Russen dus weer aan zet. Zij claimen nog steeds dat zij niks met het neerknallen van MH17, waarbij 298 mensen (193 uit Nederland) omkwamen, hebben te maken. Ondanks het feit dat de BUK-raket vanuit Oost-Oekraïne - in handen van door Rusland gesteunde separatisten - werd afgevuurd. Om hun bewering te bewijzen leverde Moskou radarbeelden aan waarop de raket helemaal niet te zien was.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie