'Burgemeester Weert belemmerde asielbeleid'
Binnenland

'Burgemeester Weert belemmerde asielbeleid'.

Jos Heijmans (D66) van het Limburgse Weert frustreerde het asielbeleid keihard. Door zijn intensieve bemoeienis met een uitgeprocedeerd Syrisch gezin zette hij de verhouding met de lokale asielinstanties op scherp.

Commissaris van de Koning Theo Bovens liet in een vertrouwelijk bericht weten aan de toenmalige minister van Binnelandse Zaken Plasterk dat de burgervader een moeder met vier jonge kinderen heeft helpen onderduiken om te voorkomen dat ze naar Duitsland zouden worden uitgezet.

Maar De Limburger onthult nu dat de inmenging van Heijmans 'veel verder gaat' dan dat. Zo regelde Jos dat het gezin in een klooster in Weert kon slapen en vroeg hij daarna voor een broertje die wel statushouder is een grote woning aan waar de rest van het gezin ook in kon wonen.

Daarnaast ging hij ook nog eens op eigen houtje naar het asielzoekerscentrum om daar spullen van het gezin op te halen en frustreerde hij de uitzetting naar Duitsland door de politie op te dragen hierbij weg te blijven.

Volgens het COA heeft Heijmans zich dan ook tegen hen gekeerd en medewerkers zeggen zelfs dat ze zich zelfs door hem geïntimeerd voelden. Zelf vindt meneer uiteraard dat dit niet klopt: hij houdt zich aan 'het beleid', maar als het volgen van alle regels "voor meer problemen zorgen dan het niet handhaven, kies ik voor het laatste". Juist. Duidelijk, nietwaar?

Het Syrische gezin heeft overigens inmiddels opnieuw asiel aangevraagd na anderhalf jaar in de illegaliteit geleefd te hebben.

Alle artikelen geladen. Overzicht →