Voorpost jokt, aldus Ferd Grapperhaus
Binnenland

Voorpost jokt, aldus Ferd Grapperhaus.

De schrik zat er afgelopen december goed in toen de extreemrechtse groepering Voorpost verkondigde op migranten te gaan 'jagen' in de duinen van Hoek van Holland.

Migranten zouden zich daar schuilhouden in bunkers, wachtend op die ene kans om op een veerboot naar Engeland te geraken. Daar gingen de leden van Voorpost wat aan doen. Wanneer er door hen een migrant gevonden zou worden dan zou die vervolgens netjes aan de politie worden overgedragen.

Dit stukje burgerinitiatief werd door de lokale politici niet zo gewaardeerd en leidde uiteraard tot paniek. Bijvoorbeeld bij het CDA, dat de noodklok luidde. De christendemocraten kunnen echter opgelucht ademhalen: minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) heeft het nagevraagd en wat Voorpost zegt over over hun activiteiten is onjuist.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat de Rotterdamse politie en het stadstoezicht nog nooit op dergelijke patrouilles zijn gestuit. Dus is het niet waar, zegt Ferdje. Mochten er nou in de toekomst alsnog hordes boze burgers worden aangetroffen, dan zal de politie optreden als dat nodig is.

Alle artikelen geladen. Overzicht →