Burgers Vlissingen planten zelf slavernijmonument: 'Crimineel om niet te doen'

Burgers Vlissingen planten zelf slavernijmonument: 'Crimineel om niet te doen' 

30 juni 2023 - 11:00

Nu wordt 'ie toch helemaal mooi. Ondanks het feit dat de gemeenteraad tegen een monument ter nagedachtenis aan het slavernijverleden stemde, zijn inwoners van Vlissingen een 'burgerinitiatief' gestart en hebben ze doodleuk zelf zo'n monument neergezet, want 'dat hoort bij de stad' en hoezo illegaal? "Het is crimineel om het niet te doen!"

Want ja, ook Vlissingen was fouter dan fout. Het blijkt zelfs dat Vlissingen tussen 1750 en 1782 in Europa de stad was die het meeste heeft verdiend aan de slavenhandel. Maar er staat al een monument in Middelburg en dat vond de gemeenteraad wel voldoende en stemde daarom tegen. 

Voorzitter van Keti Koti Zeeland Angélique Duijndam en kunstenaar Zeus Hoenderop hadden daar echter lak aan en plaatsten zelf een momument met een zilveren basis, met daarop een goudkleurige kom waar een ketting aanzit, wat een verwijzing moet voorstellen naar de scheepsketting die te horen was als schepen voor anker gingen.

En ja, het zou toch een mooie boel worden als iedereen beelden op openbaar terrein zou plaatsen maar daar hebben zij niks mee te maken: "Illegaal? Het is crimineel om hem niet te plaatsen, om na 150 jaar nog steeds niet klaar te zijn om een monument neer te zetten en het erover te hebben. Dan eer je niet de mensen", zegt Hoenderop tegen de NOS.

O ja, burgemeester van Vlissingen Bas van den Tillaar maakt morgenmiddag braaf excuses. "Het onderzoek is gehonoreerd, de excuses zijn dit jaar gehonoreerd, dan honoreren wij zelf het monument", aldus Duijndam.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml