Burgervader neemt ontslag, tien jaar wachtgeld
Binnenland

Burgervader neemt ontslag, tien jaar wachtgeld.

Nederland luilekkerland. Althans, wanneer u zich in een overheidsfunctie begeeft. Dan mag u lekker meeprofiteren van bizar asociale regelingen als bijvoorbeeld wachtgeld. Potverteren op de eerste rij.

Als u geen overheidsfunctie heeft, dan moet u het maar uitzoeken. Dan krijgt u wachtgeld-light, wat zoveel wil zeggen als een minimale bijstandsuitkering of WW. Heeft u zelf ontslag genomen? Jammer joh, kijk maar hoe u eet.

Bovenstaande inleiding geldt niet voor ex-burgemeester Stefan Huisman van Oosterhout. Huisman besloot gewoon zijn contract in te leveren en krijgt als bedankje nu minimaal tien jaar wachtgeld plus eindejaarsuitkering en vakantiegeld. Geef hem eens ongelijk, waarom werken als je het ook gewoon zonder inspanning kunt bemachtigen.

Formeel gezien heeft Huisman een sollicitatieplicht. Iedere boerenlul met een beetje verstand weet echter dat je bij het UWV ook fictief bedrijven (zelfs vijf minuten voordat de tijdslimiet op werk.nl verloopt) kunt invullen waarop je zogenaamd gesolliciteerd hebt. Eens in de zoveel tijd heb je een afspraak met een werkcoach, daar drink je een bakkie mee en praat je over die fictieve bedrijven en waarom je niet bent aangenomen.

Een andere mogelijkheid is solliciteren op functies waarvan je van tevoren al weet dat je niet de droomkandidaat bent die uit het functieprofiel naar voren komt.

Wij zeggen niet dat Huisman dat gaat doen, maar wijzen wel op de eindeloze manieren die er zijn om het UWV om de tuin te leiden.

Woordvoerster Esther Verhoeff van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) neemt de term wachtgeld trouwens liever niet in haar mond, klinkt zo negatief. "Burgemeesters bevinden zich toch in een bijzondere, publieke positie. Het zijn hoge bomen die veel wind vangen, dus het is niet voor niets dat ze deze regeling hebben."

Wij hopen dat u blij gestemd bent door dit bericht. De komende tien jaar draagt u van uw salaris toch een miniem percentage af aan meneer Huismans. Hij zal u ongetwijfeld reuze dankbaar zijn.

Alle artikelen geladen. Overzicht →