Burgerwacht actief in Oude Pekela
Binnenland

Burgerwacht actief in Oude Pekela.

In Oude Pekela is het de laatste tijd onrustig door incidenten waarbij asielzoekers betrokken zouden zijn. Omdat de dorpsbewoners niet tevreden zijn met de bescherming van de politie, zijn er nu burgerwachten actief. 

"We lopen rond in het centrum en het park. Als we mensen zien die bier drinken of zich niet aan de regels houden, dan zeggen we er wat van", zegt Harry (32) in het AD, die niet wil dat zijn achternaam wordt gepubliceerd. 

De burgerwacht is er om het onveilige gevoel dat sommige bewoners hebben, tegen te gaan. "Het doel is preventief aanwezig zijn, zodat mensen een veilig gevoel krijgen. De gemeente moet strengere eisen stellen aan het COA", aldus initiatiefnemer Paul Röbbecke. 

Er zou sprake zijn van een aaneenschakeling van incidenten waar asielzoekers bij betrokken waren. Zo werd er melding gemaakt van een winkeldiefstal, een dronken man die overlast veroorzaakte en een agent verwondde bij zijn aanhouding en een man die een meisje zou hebben lastiggevallen.

In een gesprek tussen de politie, gemeente en COA werd onder andere afgesproken dat ook de politie meer gaat surveilleren. Maandag heeft Röbbecke nog een gesprek met de burgemeester, die over de burgerwachten geen uitspraak wil doen. "Op basis van dat gesprek zal ik beoordelen wat ik er mee moet. Het is een burgerinitiatief. Ik vind dat je daarnaar moet luisteren."

Alle artikelen geladen. Overzicht →