'Burgerwacht Soldiers of Odin wél extreemrechts'
Binnenland

'Burgerwacht Soldiers of Odin wél extreemrechts'.

De Soldiers of Odin, een clubje 'burgerwachten' dat het Nederlandse volk naar eigen zeggen beschermt tegen boze Arabische migranten, is volgens de antifascistische groep Kafka "behoorlijk extreemrechts".

"De leden komen bijna allemaal uit neonazistische hoek", zegt Kafka-lid Jaap van Beek volgens RTV Noord. "Voor de leden is geweld wel noodzakelijk om 'eigen volk' te beschermen tegen Arabische immigranten. Als je daarbij de uitingen op Facebook, de gebruikte symbolen en de naam van de groep optelt, klinkt dat voor mij extreemrechts", aldus Van Beek.

Internationale organisatie

De groep had al afdelingen in Finland, Zweden, Hongarije, Duitsland, Estland, Polen, de VS, en nu ook in Nederland. De eigengereide straatsoldaten droegen afgelopen zondag in Winschoten al een asielzoeker over aan de politie, omdat het heerschap volgens hen dames lastig viel. Hij zou daarbij in elkaar gebeukt zijn, maar de Soldiers ontkennen dat.

Leider van de club is Ronald Kiewiet, een man die volgens Van Beek gelinkt is aan Kameraadschap Noord-Nederland. Het Kameraadschap staat te boek als extreemrechtse groepering. PvdA'er Ahmed Marcouch wil Kamervragen over de Soldiers of Odin, meldt de Telegraaf.

Alle artikelen geladen. Overzicht →