Upd: Dertien doden en honderd gewonden in Barcelona
Buitenland

Upd: Dertien doden en honderd gewonden in Barcelona.

Een bestelwagen is vanmiddag ingereden op een mensenmenigte op de Ramblas, het altijd drukke toeristencentrum in Barcelona. 

Volgens de Spaanse politie zijn er tientallen gewonden. Ze sprak op Twitter van een "zware crash''. De reddingsdiensten hebben de mensen opgeroepen het gebied rond het Plaça de Catalunya te mijden en hebben gevraagd de metrostations in de buurt te sluiten. De omgeving is door de politie afgezet.

De bestuurder is nog voortvluchtig, en er wordt in de Spaanse media gesproken over twee doden.

Update 18.22 uur: Bij de crash, die door de Spaanse politie wordt beschouwd als een terroristische aanslag, is tenminste één persoon om het leven gekomen. Daarnaast zijn er zeker twintig mensen gewond geraakt.

Update 19.05 uur: Volgens de Spaanse krant El Pais ligt het dodental inmiddels op dertien. Lokale media weten te melden dat er meerdere daders betrokken zijn bij de aanslag.

Update 19.20 uur: Eén verdachte is aangehouden. Volgens verschillende media gaat het om de uit het Franse Marseille afkomstige Marokkaan Driss Oukabir.

Update 19.40 uur: Mark Rutte heeft inmiddels zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en gewonden.

Update 20.19 uur: Volgens de Catalaanse minister Joaquim Forn zijn er tot nu toe dertien doden en vijftig gewonden te betreuren bij de verschrikkelijke aanslag. Onder de gewonden zijn drie Nederlanders, die buiten levensgevaar zijn.

Update 20.52 uur: Eén verdachte van de aanslag in Barcelona is volgens de krant La Vanguardia omgekomen tijdens een vuurgevecht met de politie. Dat zou zijn gebeurd in Sant Just Desvern, een voorstadje aan de westkant van Barcelona.

Hoeveel daders er in totaal bij de aanslag betrokken waren is momenteel nog onduidelijk.

Update 21.28 uur: Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist via hun eigen persbureau Amaq. "De daders van de aanslag in Barcelona zijn soldaten van Islamitische Staat en hebben de operatie uitgevoerd in respons op een oproep", meldde de terreurorganisatie.

Update 21.35 uur: De Spaanse politie is een klopjacht gestart op twee mogelijke handlangers van de aangehouden verdachte Driss Oukabir.

Alle artikelen geladen. Overzicht →