Busvervoerder: geef zwartrijders ov-kaart met saldo
Binnenland

Busvervoerder: geef zwartrijders ov-kaart met saldo.

Allememachies. Dit kan toch niet waar zijn? Nadat opgemerkt is dat het aantal zwartrijders in Almere is toegenomen, heeft de directie van busvervoerder allGo besloten zwartrijders te gaan gaan belonen in plaats van bestraffen.  

Wanneer controleurs een zwartrijder in de kraag vatten, is het de bedoeling dat het aangehouden tuig kan kiezen tussen ofwel een 'boetepakket', of een boete van vijftig euro.

Het 'boetepakket' is heel aantrekkelijk en kost 37,50 euro. Voor dat geld krijgt de overtreder een  een ov-chipkaart ter waarde van 7,50 euro en ov-saldo van dertig euro. Ook zit er een folder bij waarin staat beschreven dat het heel normaal is om te betalen voor vervoer, en hoe dat dient te gebeuren.

Het klinkt ongelofelijk, maar het is echt waar. De vervoerder hoopt hiermee zwartrijders niet weg te jagen, maar om te kunnen dopen naar betalende klanten. De proef zou aanvankelijk deze week al worden gedaan, maar de gemeente is nog niet akkoord gegaan.

Het plan is door de lokale politiek in Almere met verbazing ontvangen. VVD-fractievoorzitter Ulysse Ellian noemt het plan " onzin".

PVV-Gemeenteraadslid Willem Boutkan vraagt zich af "onder wat voor steen de directie van allGobus vandaan komt".

Alle artikelen geladen. Overzicht →