Buurtbewoners WOEST om verdwijnen azc
Binnenland

Buurtbewoners WOEST om verdwijnen azc.

Leest u even mee? In het Gooise Laren zijn buurbewoners woest vanwege een asielzoekerscentrum. Niet omdat die er komt, maar juist omdat die weggaat. Ongeveer zo'n honderd buurtbewoners van de Gooi en Vechtstreek roepen in een brandbrief Commissaris van de Koning Johan Remkes op het asielzoekerscentrum Crailo open te houden om vluchtelingen op te vangen.

Na een lange zoektocht door het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) werd er in Laren in mei de deuren geopend voor de opvang van maximaal zeshonderd asielzoekers. De COA wil de boel nu weer sluiten omdat de vluchtelingenstroom aan het opdrogen is. Omwonenden die als vrijwilligers actief zijn in het azc zijn "met stomheid geslagen", zo weet De Telegraaf.

Volgens de brandbrief van de buurtbewoners is het besluit tot sluiting "ondoordacht". De vrijwilligers vinden het niet te verkroppen dat er in "deze bevoorrechte regio" straks geen plek meer is voor de opvang van asielzoekers. Ze schuiven de schuld op de overheid.

Ook de burgemeesters in de Gooi en Vechtstreek scharen zich achter de brandbrief. De zeven burgemeesters willen hem vooral open houden voor als de vluchtelingenstroom weer toeneemt. Momenteel zitten er 50 vluchtelingen in het azc. Mocht de sluiting doorgaan, dan moet ze per oktober op zoek naar een andere plek.

Alle artikelen geladen. Overzicht →