Cafés en restaurants

Cafés en restaurants 

02 juni 2020 - 13:02

Ten vroegste op maandag van de volgende week gaan ook in Vlaanderen de cafés en restaurants weder open. Daar ben ik blij om, want drie maanden zonder horeca, dat was de hel. Je moet rekenen dat ik graag cafés en restaurants bezoek. Ik ga ook graag op hotel, soms wel eens in m’n eigen straat, waar je het vijfsterrenhotel Harmony hebt. Dan boekte ik voor m’n vriendin Lena en mij de beste kamer, en terwijl Lena onder de douche stond, strooide ik rozenblaadjes op het hoofdkussen, besprenkelde ik het bed met wijwater, en ging ik beneden op straat snel vijf sigaretten op rij roken. 

Dat vind ik het leukste aan hotels: dat je ze kortstondig kunt verlaten om buiten te roken. Cafés en restaurants hebben ook dat voordeel. Dat je dus pakweg midden in je wok van Chinese varkenslende met versontdooide groenten ineens van je stoel  opveert, naar de uitgang holt, en daar in de frisse lucht een aantal Marlboro’s wegpaft. Daarna kun je op je gemakje terug naar binnen gaan, en die stomme wok verder naar binnen douwen. De wok is een van de debielste uitvindingen van de mens, gevolgd door, in alfabetische volgorde, het feminisme, de hoerentent, en de kalkontginning.

Maar ja, soms moet je wel ‘ns iets eten of drinken wat je niet echt lekker vindt. Ik zat ooit, op uitnodiging van m’n goeie vriend Jort Kelder, in een Ethiopisch restaurant, en Jort raadde mij aan hetzelfde te eten als hij, en ik zegde toe, en pas na de maaltijd bleek dat ik 400 gram kamelenbult in de groene arduinsaus had gevreten. ‘Kon je dat niet vooraf zeggen, Jort,’ zei ik, ‘want ik hou niet van saus.’ Dat was een leugentje om bestwil, ik ben dol op saus. Bovendien was het niet Jort Kelder maar Maartje Wortel, was het geen Ethiopisch restaurant maar een haringtent, en was het niet Maartje Wortel maar een bord erwtensoep uit Zaandam. Ik was toen al krankzinnig, en het is toch reeds vier jaar geleden.

Vervolgens ontmoette ik Lena, en ging het met m’n waanzin de goeie kant uit. Ik begon zelfs neigingen tot antiseksisme te vertonen. En we gingen elke dag op restaurant, waar ik tegen de ober zei: ‘Als er een vlieg in m’n soep zit, mag je die er gerust uitnemen.’ ‘Jazeker, meneer Brusselmans,’ zei de ober, die mij kende vanwege  m’n uitgebreide roem. Zouden jullie graag zo beroemd zijn als ik? En bijna altijd gratis mogen drinken in cafés? En in Zaandam de beste erwtensoep voorgeschoteld krijgen die te krijgen is in Noord-Holland? Ja, dat zouden jullie wel willen. Maar ja, dan moet je eerst wel iets van betekenis presteren, pakweg de beste klarinettist worden van Spijkenisse. En dan word je op tv geïnterviewd door Jeroen Pauw, die tegen dan kaal is, twee vingers heeft verloren bij het omzagen van z’n appelboom, en stottert. Toch mag Jeroen bij de tv blijven werken, omdat hij tussen de programma’s door de tochtige gangen van het omroepgebouw van de VARA een nieuw likje verf geeft, en daarvoor slechts 4 euro per uur vraagt.

Als de cafés en restaurants dus binnenkort in Vlaanderen weer beschikbaar zijn, zal ik eerst met Lena een aperitiefje gaan drinken in café Den Bluts in Lendelede, en daarna biefstuk met friet eten in restaurant Het Behaatje in Langerbrugge. Alleen tijdens het drinken en eten verwijderen we het mondkapje. Ik heb het mijne zelf beschilderd met een Teutoons landschap, en Lena het hare met drie teckels in een roeiboot. Kunstenaars zijn wij, regelrechte artiesten! Zouden jullie ook kunstenaars willen zijn? Ik  hoop van niet, want de wereld der kunstenaars zit vol, werkelijk propvol. Blijf derhalve maar buizenfitter, slettenbak, of minister van Arbeid.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.