Cameron: Ik regel Brexit niet
Buitenland

Cameron: Ik regel Brexit niet.

David Cameron laat de scheiding van het Verenigd Koninkrijk en de EU over aan zijn opvolger. De Britse premier heeft dit vanavond in Brussel bevestigd aan de 27 andere EU-leiders.

De afgelopen dagen werd veel druk op Cameron uitgeoefend om snel het verdragsartikel te activeren waardoor de onderhandelingen over de boedelscheiding kunnen beginnen. De kans is groot dat dat nu pas in september gebeurt.

Onomkeerbaar

Volgens EU-president Donald Tusk begrijpen de 27 dat Londen "enige tijd nodig heeft om orde op zaken te stellen. Wij beseffen allemaal dat dit proces in het belang is van Groot-Brittanniƫ. Camerons boodschap was duidelijk." Volgens premier Mark Rutte ligt de bal nu bij de Britten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf aan dat het Britse besluit niet eindeloos kan uitblijven. De beslissing om te vertrekken uit de EU is volgens haar onomkeerbaar.

Nauwe relatie

Cameron zelf onderstreepte na afloop de gemeenschappelijke waarden en bijzondere geschiedenis die de EU deelt. De toon van de gesprekken was er een van droefheid, spijt en kalmte, aldus Cameron. Het Britse standpunt dat het Verenigd Koninkrijk en de EU een zo nauw mogelijke relatie moeten blijven onderhouden op het gebied van handel veiligheid en economie kon volgens Cameron op unanieme steun rekenen.

Wel zullen de Britten sommige voordelen die ze nu genieten vanwege het EU-lidmaatschap kwijtraken, aldus Cameron. "Dat is iets voor de Britse bevolking om over na te denken. We zullen onze rug niet naar Europa keren", besloot hij. "We hebben enorm veel gemeen."

Alle artikelen geladen. Overzicht →