
Ophef om vluchtelingvideo Rode Kruis.
Het Rode Kruis zorgt voor veel ophef met de video 'Welkom in Nederland' die ze gisteren online hebben gezet. In het filmpje zijn kindvluchtelingen te zien die racistische teksten voorlezen die mensen als commentaar hebben achtergelaten op de Facebookpagina van de hulpverleningsorganisatie.
De Week van Respect is gisteren van start gegaan en het Rode Kruis wil met deze video aandacht vragen voor het feit dat online beledigen pijn doet. De video op hun Facebookpagina is al 95.000 keer bekeken en 18.000 keer gedeeld.
Dat ze aandacht hebben is zeker, maar de vraag is of dit de juiste manier is. Op Twitter komen veel negatieve reacties voorbij over het filmpje. Maar ook op Facebook en YouTube gaat het los. Zo vinden tegenstanders het schandalig dat kinderen worden ingezet om dit probleem aan te tonen. Er is zelfs een hater die het Rode Kruis met IS vergelijkt. Ook wordt de term propaganda er door een aantal bijgehaald.
Getraumatiseerde kinderen zien als een middel om gedachten en handelingen van anderen te doen veranderen dehumaniseert hen @RodeKruis.
— Quinsy Gario (@quinsyg) 8 november 2016
Dit is gewoon kindermishandeling van het @RodeKruis, omdat zij zo graag een reclamespotje willen maken. (cc: @Kinderombudsman)
— Arzu Aslan (@rzuaslan) 8 november 2016
'Kinderen blij om mee te doen'
Volgens het Rode Kruis is er van tevoren uitgebreid met de kinderen en hun ouders besproken wat de bedoeling was van de video. "De ouders waren bijna een soort van dankbaar dat we dit deden, hoe confronterend ook, omdat ze dit in het dagelijks leven meemaken en met respect behandeld willen worden", aldus het Rode Kruis. Op de site van de hulpverleningsorganisatie geeft het Rode Kruis aan dat de kinderen blij waren dat ze mochten meewerken. "Ik ben blij dat ik heb kunnen helpen door mee te doen, want ik wil niet dat mensen lelijke dingen zeggen."
'Hulde'
Maar er is niet alleen maar treiterij en haat, er verschijnen ook positieve reacties op sociale media. De video zou volgens menig burger zijn "binnengekomen" en ze vinden de video op een juiste manier confronterend. Zelfs het begrip "hulde" komt voorbij. Wat vindt u zelf van de video?