Cancelen is deugen in optima forma

Cancelen is deugen in optima forma 

05 maart 2022 - 11:00

Ja dat zal de Russen leren: geen tijdelijke tentoonstelling in een vleugel van de Hermitage. Wat de Russen ook zal leren: het cancelen van de Russische dirigent Valery Gergiev door het Rotterdam Philharmonisch Orkest. Of van de Russische sopraan Anna Netrebko door de Metropolitan Opera in New York. Zwichten voor tirannen? Het licht is gedoofd in de kots van kleinburgerlijkheid.

Hoewel, het is geeneens kleinburgelijkheid, het is deugen in optima forma, deugen zonder te weten waarvoor en wie je raakt of beschermt. Alles met het voorvoegsel ‘Russisch’ is fout. Alle Russen zijn Poetin, vooral als ze geen afstand nemen van een dictator die bij een hint van ongevalligheid de macht heeft iedereen voor eeuwig achter slot en grendel of richting Siberië te deporteren. Dus ja, laten we cancelen want cancelen is veilig. Cancelen toont hoe wij deugen, zonder ook maar onze vingers te branden aan politieke issues of onze handen vuil te maken aan daadwerkelijke steun.

Dus wég met alle Russische auteurs uit onze bibliotheken, wég met alle Russische kunstenaars uit de musea (vooral de dode Russen, die moeten als eerste op de brandstapel!), wég met alle Russische sporters (iemand al geopperd om die 32 Olympische medailles af te pakken en te verdelen onder deugende mensen?), weg met het Russisch ei, weg met Russisch gas, weg met alle Russen die geen afstand nemen van Poetin en weg met Maria, de dochter van de agressor himself. Is zij al het land uitgezet? Zijn haar tegoeden al bevroren? Of komt de oorlog dan wel écht héél dichtbij en mag je dan opeens een dochter de daden van de vader niet aanrekenen? Nooit begrepen, de welvaart van de dochter is toch een rechtstreeks gevolg van de daden van de vader. Zoals het talent van een sopraan of dirigent ook de verdienste van een dictator is uiteraard.

Wie zaait zal oogsten: het begint met uit jaloezie de buurman aangeven bij de Belastingdienst, het trekt door naar de jankmeisjes die geen humor maar deugmoraal willen tonen door adverteerdersbellen en het eindigt met een Kulturkammer waarvan grachtengordel, sneeuwvlokken en alfabetmensen de sleutel bewaren. Maar dat mag je natuurlijk niet zeggen, want de eerste oorlog op Europese bodem na de Tweede Wereldoorlog is niet te vergelijken met wat zich tijdens die Tweede Wereldoorlog afspeelde. Terwijl ‘Nie wieder’ of ‘Nooit meer’ juist eist dat je kijkt naar álles, inclusief de communicatie-, propaganda- en angsttechnieken die nodig zijn om een volk mee te krijgen in de oorlogsmachine.

Makkelijker is het om alles en iedereen te cancelen die zich niet hardop in de media uitspreekt tegen de agressor Vladimir Poetin. In wezen een fantastisch plan dat het pad effent – eindelijk! – om ook die andere criminelen te cancelen: de Erdofanboys of Mocromaffia. Steun aan dictatoren in den vreemde, schijt aan alles wat Nederlands is had al jaren geleden verboden worden, zeker als het gepaard gaat met geweld op Nederlandse straten, tegen Nederlandse burgers en Nederlandse waarden. Helaas pakt de poldermoraal alleen degenen aan die zich niet kunnen verdedigen en laten we geweldenaars lopen. Een volk dat op deze manier voor tirannen zwicht, dat kunst en cultuur cancelt maar geweld gedoogd omdat deugen nou eenmaal minder gevolgen heeft dan daadwerkelijke actie, verliest meer dan lijf en goed. Zulke mensen doven het licht.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.