Cancelen maar! 'Goud Gouden Koets kwam uit Suriname'

Cancelen maar! 'Goud Gouden Koets kwam uit Suriname' 

12 september 2022 - 10:07

Hoog tijd om de Gouden Koets - ooit een 'geschenk van de Amsterdamse bevolking' aan Wilhelmina - niet alleen in de ban te doen maar om hem definitief te slopen. Uit onderzoek van het Amsterdam Museum blijkt dat het bladgoud waarmee de Gouden Koets is overdekt, uit een goudmijn in Suriname kwam. 

Dat was lange tijd niet duidelijk (er werd wel gedacht aan Suriname, maar daarvoor was geen bewijs), maar na maandenlang gezocht te hebben naar bepaalde lood-isotopen nu wel. Suriname dus, een voormalige kolonie. En dat is al de tweede no-go van de Gouden Koets, na eerst dat ultraracistische zijpaneel Hulde der koloniën, kunnen we nu de vraag stellen wanneer we al dat goud zullen omsmelten, verkopen en het geld doneren aan Suriname vanwege herstelbetalingen.

Trouwens, voor wie denkt dat dit echt een goed idee is: het goud op de Gouden Koets is zo dun, dat voor een vierkante meter koets maar 1 gram goud nodig was. Zoveel levert dat dus nou ook weer niet op. De onthulling van het museum komt op het moment dat premier Rutte aan een werkbezoek aan Suriname begint, maar dat is toeval.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml