Cancelen omdat je carrière mislukt is: het deugt niet

Cancelen omdat je carrière mislukt is: het deugt niet 

11 februari 2022 - 12:55

Als ik ooit ongewenste dickpics zou ontvangen, zou ik ze direct online zetten. Met naam, toenaam én telefoonnummer van de afzender. Het lijkt me de enige juiste manier om er in één keer vanaf te zijn maar op de een of andere manier kunnen vrouwen dit niet verzinnen. En dus wordt nu elke dag minstens één bekende man publiekelijk gecanceld. Omdat de vrouwen op het moment dat het ze overkwam, te ‘geschokt’ waren om te doen wat ze hadden moeten doen: de mannen namen, shamen, rapporteren en duidelijk maken dat hun gedrag ongewenst is.

Dagelijks wordt een man ge-out als… man. De primitieve menssoort van wie we allemaal weten dat ze fysiek en mentaal sterker zijn dan vrouwen. De menssoort met wie velen van ons niet samen, maar ook niet zonder kunnen leven. Dat laatste is vooral de reden waarom vrouwen zich laten ‘manipuleren, framen en voorliegen’ in een relatie of erbuiten. De vrouwelijke menssoort is opgevoed met Disney: mannen zijn te redden en daarna leven we nog lang en gelukkig. Tot die tijd echter word je bestookt met dickpics, seksueel overschrijdend gedrag of fysieke en mentale mishandeling waarbij dat laatste momenteel vooral op de werkvloer dagelijks slachtoffers eist. En dan niet onder de vrouwen.

‘Stop’ zeggen, weglopen, je eigen mentale gesteldheid verbeteren en ‘nee’ leren zeggen, is blijkbaar te moeilijk. En dus trekken vrouwen na jaren hun mond open – niet om hulp te vragen maar om te cancellen. Wraak. Omdat de vertrouwenspersonen bij wie ze ooit aanklopten hen negeerden dan wel verkeerd adviseerden. Veel vertrouwenspersonen zijn trouwens vrouw – wat zegt hun manier van afhandelen eigenlijk over vrouwen? ‘Niemand gaat je geloven’: the famous last words van Ali B.

Waarom gaat niemand je geloven? Sterker nog, waarom wordt er dagelijks een man ge-out van wie we maar al te graag willen geloven dat hij een ‘predator’ was? Het primitieve geslacht een roofdier. Really?! De Apple serie ‘The Morning Show’ lijkt de basis gelegd te hebben voor het zelfbewustzijn dat nu ontstaat in de media: een man die elke vrouw die hij tegenkomt in bed probeert te krijgen, is een ‘predator’ en moet gecanceld worden. Nu, onmiddellijk. Aan de andere kant is daar de vrouw: wat let je om je om te draaien en weg te lopen? Wat let je om, zeker in tijden van Social Media, de ontvangen berichten online te zetten en te zorgen dat je slachtofferschap direct ophoudt als ‘vertrouwenspersonen’ niet reageren? Macht erotiseert, macht corrumpeert. Maar als je meerderjarig, volwassen en groot genoeg was om je mond ten tijde van het gebeuren open te trekken én er geen hiërarchische zakelijke verhouding was, is de nieuwe topsport schandpaal-nagelen van de man omdat hij man is niets anders dan verlate wraak. Wraak richting de man in kwestie én naar álle mannen. Geen enkele (bekende) man slaapt nog lekker. Iedereen duikt in zijn verleden, graaft in zijn vergane herinneringen of hij ooit ‘bij jou of bij mij’ geappt heeft of godbetert Valentijnsbloemen heeft gestuurd. Genoeg om in het huidige klimaat gecanceld te worden. 

Eindelijk hebben vrouwen de macht gegrepen en weer hebben ze het middel gebruikt waar ze al hun problemen mee oplossen: seks. Of het nou is om de rekeningen te betalen of om carrière te maken, mannen zijn altijd zo dom geweest om seks als ruilmiddel van vrouwen te accepteren. Dat mannen er misbruik van maken, is zo oud als de weg naar Rome. Dat er vrouwen dit over zich heen laten komen, óók. Maar cancelen omdat het kán, omdat je carrière mislukt is, omdat je wraak wilt: hou ermee op. Het deugt niet.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.