'Carola Schouten censureerde campagne voor eten minder vlees'

'Carola Schouten censureerde campagne voor eten minder vlees' 

31 augustus 2022 - 11:17

Bij stichting Wakker Dier zijn ze woest: Carola Schouten heeft, toen ze minister van Landbouw was, zelf ingegrepen om het eten van minder vlees uit een overheidscampagne voor klimaatmaatregelen te houden.

Dat zou blijken uit overheidsdocumenten die de stichting in handen heeft. Het gaat om de campagne Iedereen doet wat, uit 2019. Daarin deed de overheid net alsof iedereen achterlijk is gaf de overheid voorbeelden van dingen die mensen zelf kunnen doen om milieuvriendelijker te leven. Vaker fietsen bijvoorbeeld, of meer tweedehands spullen kopen of zonnepanelen laten plaatsen.

Goede voorbeelden, maar wat minder vaak het sappige vlees van onschuldige diertjes op uw bordje scheppen, is natuurlijk ook een voorbeeld. Alleen daar had het ministerie geen trek (haha) in. Wakker Dier citeert: "[Zwartgelakt] en ik blokkeren alles wat maar gaat over vlees, naar wens van de minister. Dus het zal vast genoemd worden maar wordt niet uitgewerkt of opgepakt." Iemand antwoordt dat het eten van vlees "onder een vergrootglas" ligt en dat het daarom "onverstandig" lijkt om het mee te nemen in de communicatie. In een melding uit april 2019 staat: "De lijst met onderwerpen wordt besproken. 'Minder vlees' gaat definitief van de lijst af."

Dat kan natuurlijk écht niet. Wat vooral ook niet kan, is dat de overheid probeerde om Schoutens bemoeienis verborgen te houden door passages zwart te lakken. De rechter dwong echter alsnog openheid af. Overigens laat het ministerie zelf weten dat Wakker Dier maar wat roept en dat de suggestie dat iets uit de campagne is gehouden, niet klopt en kwalijk is. Maar geloven wij dat?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml