Caroline van der Plas: 'Je moet ergens voor strijden en ik geef niet op!'

Caroline van der Plas: 'Je moet ergens voor strijden en ik geef niet op!' 

08 juli 2021 - 12:43

Deze week gaat de OP Z'N KOP Zomertour met Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen naar het Malieveld in Den Haag, waar het Boerenprotest aan de gang is. Daar wordt gesproken met de boeren over hun onvrede, maar ook met Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging.

Caroline van der Plas zit in Tweede Kamer om op te komen voor de boeren en voor de burgers, maar moet dat wel in haar eentje doen, zo lijkt het: "Mensen snappen het verhaal dat ik vertel. Wat andere politici vertellen gaat allemaal over beleid, over technische regels. Daar hebben mensen niks mee. Als ze horen wat de gevolgen zijn als de boer verdwijnt uit het landschap, zeggen ze 'ja verdorie, dat is wel zo'."

Zwagerman: "Ik hoorde jou zeggen dat als alles stopt we in de wereld maar 11 weken voedselvoorraad hebben. Sinds Corona weten we hoe kwetsbaar we zijn maar dat signaal wordt niet opgepakt, hoe kan dat?" Van der Plas "Dat is voor hen niet tastbaar. Dus ze weten helemaal niet goed wat ze met die informatie moeten. Nu gaan wij tegen de beste voedselmakers ter wereld bij wijze van spreken zeggen jullie moeten weg. En ze hoeven de wereld niet te voeden, maar kunnen wel helpen. Als de boer weg moet dan verdwijnt die agrarische kennis ook."

Van Velthuysen vindt het bijzonder dat van de boeren wordt gezegd dat het de grootste smeerpoetsen van Nederland zijn, als je bedenkt dat er een Schiphol bestaat, een Tata Steel bestaat. Van der Plas: "Collega-Kamerleden hebben het alleen over uitstoot, maar niet over input. Boeren stoten niet gewoon random wat uit omdat ze plastic tasjes aan het maken zijn. Boeren leveren voedsel voor de consument. Makkelijk om te zeggen 40 procent vervuiling komt uit landbouw, maar die andere 60 procent dan?"

Volgens Van der Plas is de agenda die daarachter zit de grond. "We hebben de klimaatopgaven, dat is de groene energie, dus de mega-zonneparken. Die moeten ergens komen. Boeren worden vaak benaderd door van die zonnepark-cowboys, vaak ook van die Chinese bedrijven. Kunnen ze 10.000 euro per hectare voor krijgen. Ik ken veel boeren die daarmee worstelen, want zij zeggen 'uit voedsel krijg ik geen inkomen meer en ik kan nu een zak geld krijgen, maar ik wil die zonnepanelen helemaal niet'. Dat is zo'n gemeen spel. Het is niet min of meer vrijwillig, want ze zitten aan alle kanten klem."

Van Velthuysen merkt op dat de boeren die hier aanwezig zijn veelal uit de Biblebelt komen. "Ik heb het idee dat ze ondertussen meer in evolutie geloven dan in Kamerleden. Wat een hell of a job heb je nu?" Van der Plas: "Je moet ergens voor strijden en ik geef niet op. Daarvoor ben ik de Kamer in gegaan. Ik weet ook wel dat het moeilijk is, maar moeilijk is niet onmogelijk.

Luister naar de nieuwe aflevering van OP Z'N KOP!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml