CAS: Russische atleten niet naar Olympische Spelen
Sport

CAS: Russische atleten niet naar Olympische Spelen.

De Russische atleten ontbreken definitief op de Olympische Spelen. Het internationaal sporttribunaal CAS besloot het beroep dat de Russische atletiekbond en 68 atleten uit dat land hadden ingediend af te wijzen. Daardoor blijft de schorsing die de internationale atletiekfederatie IAAF aan Rusland heeft opgelegd van kracht.

De IAAF besloot Rusland vorig jaar te schorsen vanwege de diepgewortelde dopingcultuur in het land. Die straf werd vorige maand voor onbepaalde tijd verlengd. Daarop besloten 68 'schone' atleten uit Rusland de schorsing bij het CAS aan te vechten. Zij voelen zich door de landelijke sanctie van de IAAF zwaar gedupeerd, omdat ze naar eigen zeggen nooit met doping in aanraking zijn geweest. De 68 atleten, onder wie tweevoudig olympisch kampioene Jelena Isinbajeva, hoopten via het sporttribunaal alsnog naar Rio de Janeiro te kunnen gaan.

De zaak werd dinsdag in Lausanne behandeld, in aanwezigheid van IAAF-voorzitter Sebastian Coe. De rechters van het sporttribunaal besloten donderdag om het beroep af te wijzen, waardoor de Russische atleten definitief ontbreken op de Olympische Spelen.

De kans bestaat dat alle sporters uit Rusland niet naar Rio mogen. Het mondiale antidopingbureau WADA heeft bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gepleit voor een algehele schorsing van Rusland. Het IOC neemt daar een dezer dagen een besluit over.

Alle artikelen geladen. Overzicht →