De regionale president van Catalonië Artur Mas

Catalanen willen referendum 

28 oktober 2012 - 19:39
Verreweg de meeste inwoners van de rijke Spaanse regio Catalonië willen een referendum over onafhankelijkheid. Maar liefst 81,5 procent van de ondervraagden wil een volksstemming. Dat schrijft de krant La Vanguardia vandaag. Meer dan de helft (53 procent) is voor een afscheiding van Spanje, 35 procent lijkt dit geen goed idee.
Een referendum is echter niet mogelijk. Een dergelijke raadpleging zou namelijk indruisen tegen de grondwet van het land. Dat zegt de Spaanse regering. "Catalonië heeft Spanje nodig, net zo goed als Spanje Catalonië nodig heeft", aldus premier Mariano Rajoy gisteren in Barcelona. Veel Catalanen zijn echter van mening dat de regering in Madrid hen niet eerlijk behandelt. Zij denken zelf dat ze het eigenhandig beter zouden doen. Er lijkt steeds meer steun te komen voor afscheiding, sinds Spanje de regio's dwong om te bezuinigen op zorg en onderwijs.
Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst. Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie