Catalonië wil 'praten' over onafhankelijkheid
Buitenland

Catalonië wil 'praten' over onafhankelijkheid.

Binnenkort hebben we er misschien wel een staat bij in Europa. De Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont heeft Spanje opgeroepen de dialoog aan te gaan met als doel onafhankelijkheid van Catalonië.  

Want dat is natuurlijk wel de bedoeling van zo'n dialoog, het Catalaanse volk (dat wil zeggen het deel dat de knotsen van de Spaanse politie trotseerde om een stem uit te brengen tijdens het referendum) wil dat volgens hem 'unaniem'.

Onafhankelijkheid is daarom 'een recht dat de Catalanen verdiend hebben'. Verder heeft Puigdemont uiteraard helemaal niks tegen Spanje en wil het juist met het land samen werken, liet hij zojuist in een toespraak weten. 

Op zich is het al heel wat dat door deze radicale nationalist niet eenzijdig de onafhankelijkheid is uitgeroepen, want hoe Catalonië als zelfstandige staat - buiten de Europese Unie en met dichte Spaanse grenzen - dient te overleven blijft een raadsel en gevreesd werd voor veel spanningen.

Ongetwijfeld volgt meer nieuws na de gesprekken met de regering in Madrid. Of de regio wordt gewoon door het leger bezet. De regering waarschuwde al dat het dit soort acties niet waardeert en liet eerder al merken dat het meer van daden dan woorden houdt:

Alle artikelen geladen. Overzicht →