CBG-baas: 'Pas op voor broodjeaapverhalen over apenpokken'

CBG-baas: 'Pas op voor broodjeaapverhalen over apenpokken' 

01 juni 2022 - 12:46

De apenpokken. Alle aandacht voor de uitbraak van het virus in Europa maakt ook veel "wilde verhalen" los. Voorzitter Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen roept nu op: "Laten we het hoofd gewoon koel houden en wegblijven van bangmakerij en broodjeaapverhalen."

De lijst aan internetonzin over apenpokken is lang. Zo gaan er theorie├źn rond die verkondigen dat de huidige apenpokken eigenlijk gordelroos zijn. Volgens sommige wappies complotdenkers is het een bijwerking van coronavaccins. "Onzin: de virussen die apenpokken, Covid-19 of gordelroos veroorzaken hebben niets met elkaar te maken. En ook niet met de coronavaccins", schrijft De Boer.

Dan nu de feiten: In Nederland zijn tot nog toe 26 besmettingen met het virus geconstateerd. "Gezondheidsautoriteiten zijn druk bezig om dit in de kiem te smoren", benadrukt hij. "Anders dan corona is dit virus niet heel besmettelijk, dus hopelijk lukt dat. Ook zijn er vaccins en medicijnen."

En anders hebben we altijd nog een strenge lockdown, nietwaar? Dat zo kort na de coronapandemie weer een virus opduikt, is volgens sommige mensen wel heel 'toevallig', maar De Boer houdt het erop dat ziektes simpelweg "komen en gaan".

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml