CBS: arme mensen zijn te lui om gezond te eten

CBS: arme mensen zijn te lui om gezond te eten 

14 september 2023 - 12:58

Het is weer zover: arme mensen zijn te arm om gezond eten te kopen. Volgens het CBS heeft één op de zes mensen wel de ambitie om gezonder te eten, maar niet de centen. Dat is natuurlijk superkut voor al die mensen met een kleine beurs, maar ondertussen staan bij de FEBO en de McDonald's wel altijd kneiter lange rijen, net wanneer wij even een vette bek willen halen.

De gedachte komt dus bij ons op dat de arme mensen niet alleen geen geld hebben voor een paar ons sperziebonen op de markt, maar ook verkeerde prioriteiten. Want het is nou ook weer niet zo dat al die grillburgers gratis uit de automatiek te trekken zijn. Of dat de BigMac tegen kostprijs wordt aangeboden.

En natuurlijk, wij snappen ook wel dat alles tering duur is geworden. Gisteren nog bij de supermarkt: een setje bananen, twee bakken kwark, een pak rijst, een aubergine, wat tomaten, een zakje puntpaprika's, wat noten, magere melk en een blok kaas. Dertig euro lichter. Dat is gewoon veel geld. Erg veel geld. Voor basisboodschappen.

En ja, de oorlog in Oekraïne, de energieprijzen, inflatie, we kennen alle theorieën waarom het tegenwoordig allemaal zo duur zou zijn, maar iedere keer als we bij de zelfscankassa staan denken we maar aan één woord en dat is GRAAIFLATIE.

Dure boodschappen zijn kut, dat is nou eenmaal zo. Maar dat neemt niet weg dat je prima goedkoop en gezond kan eten. Koop een zak rijst of een zak aardappelen, ga naar de markt en koop daar ongedopte sperziebonen, koop wat kip bij de Islamitische slager, gooi het thuis in de pan en je eet gezond. Voor de smaak tief je een potje kruiden over de kip. Klaar is Kees. Zo moeilijk is het allemaal niet.

Qua kosten valt het allemaal best te overzien en als de armen gewoon minder snoep, chocolade, bakken ijs en chips kopen, houden ze misschien ook nog wel wat geld over.

Maar ja, even een vette bek halen is makkelijker en misschien net wat goedkoper. En wat ook meespeelt: zit je eenmaal in een routine van ongezond eten, dan blijf je ongezond eten. De ongezonde arme mensen moeten uit hun vicieuze cirkel breken. Dat kost misschien wat moeite, maar dat kan best. Het vergt alleen wat discipline. En daar komt de aap uit de mouw!

De cijfers zeggen wat dat betreft genoeg. En nogmaals, dit zijn cijfers van het CBS en die lui hebben altijd gelijk. Van de volwassenen zegt 17 procent te weinig geld te hebben om gezonde producten te kopen. 46 procent geeft aan dat ze door anderen worden overgehaald om ongezond te eten en 39 procent vindt het moeilijk om ongezond eten te laten staan. Dit werpt een heel ander licht op de situatie! Het is dus niet alleen geld, maar ook vooral een gebrek aan discipline waarom mensen ongezond eten. We rest our case.

Toon gewoon wat ruggengraat en fuck die Chinese rijsttafel. Fuck dat patatje oorlog. Fuck al die Dr. Oekter pizza's. Eet gezond! Dat is ook weer beter voor het zorgstelsel. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml