CBS: 'Kwart jongvolwassenen te dik'

CBS: 'Kwart jongvolwassenen te dik' 

01 juni 2023 - 16:00

Wat wil je ook? De jeugd van tegenwoordig zit alleen maar naar zijn telefoonscherm te staren in plaats van een beetje te bewegen en ondertussen natuurlijk wel lekker fastfood naar binnen harken. Gevolg: een kwart van de jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar heeft overgewicht, blijkt uit cijfers van het CBS. Bij bijna 7 procent van de jongvolwassenen is zelfs sprake van obesitas.

Het statistiekbureau ziet een aantal duidelijke factoren die een rol spelen. Zo lijken herkomst en opleidingsniveau van ouders een flinke rol te spelen. Obesitas komt bijvoorbeeld drie keer zoveel voor onder kinderen tot 12 jaar van wie de ouders maximaal een vmbo-opleiding hebben afgerond als onder kinderen van wie de ouders een studie aan een hbo of universiteit hebben behaald. Bovendien: als een van de ouders flink overgewicht heeft, stijgt de kans op overgewicht bij de kinderen ook.

Het CBS becijfert daarnaast dat jongeren die buiten Europa zijn geboren, of die ouders van buiten Europa hebben, vaker overgewicht hebben dan jongeren met een Nederlandse herkomst: 24 procent versus 15 procent van alle 2- tot 25-jarigen.

En nu? Nou, het is allemaal niet zo moeilijk hoor: een groot deel van de jongeren met overgewicht beweegt simpel gezegd te weinig, verklaart het CBS. Dus hup, ga lekker sporten allemaal of zo.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml