CBS: Nederlanders emigreren massaal
Binnenland

CBS: Nederlanders emigreren massaal.

Statistiekjes- en grafiekjestijd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek raakt u Nederland steeds meer zat. De migratiecijfers van vorig jaar wijzen uit dat maar liefst 154.000 Nederlanders het zinkende schip hebben verlaten.

Daar staat tegenover dat er 235.000 immigranten de Nederlandse economie zijn komen versterken. Dat betekent onder de streep dus een migratiesaldo van 81.000. Volgens een woordvoerder van het CBS is met dergelijke aantallen een 152-jaar oud record verbroken.

Waar de immigranten zoal vandaan komen? Bijna de helft van hen is afkomstig uit andere EU-lidstaten. Zo'n 80.000 Europeanen vestigden zich in 2017 in Nederland. 

Het CBS wil een belangrijke toevoeging aan de statistieken vermelden. Want wie denkt dat asielzoekers automatisch als immigranten zijn meegeteld zit fout. Van immigratie is pas sprake als een asielzoeker in een gemeente staat ingeschreven en dat mag als er een verblijfsvergunning is verstrekt. Op basis van dat gegeven komt het CBS tot 37.000 asielmigranten in 2017.

Conclusie: er zijn in Nederland een hele hoop asielzoekers die (nog) geen verblijfsvergunning bezitten en dus buiten het overzicht zijn gehouden. Het werkelijke migratiesaldo valt dus veel hoger uit. 

Moraal van het verhaal: Nederlanders zijn óók gelukszoekers. Ok. Doei.

Alle artikelen geladen. Overzicht →