CBS: Niet 1115, maar 1675 staatsontvoeringen bij Toeslagenouders

CBS: Niet 1115, maar 1675 staatsontvoeringen bij Toeslagenouders 

11 mei 2022 - 14:07

Natuurlijk... Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft voor u becijferd dat liefst 1675 kinderen van door de toeslagenaffaire gedupeerde ouders in de periode van 2015 tot en met 2021 uit huis zijn geplaatst. En dus niet 1115.

Het cijfer pakt hoger uit omdat het CBS eerder slechts gegevens had over de periode van 2015 tot en met 2020 en bovendien in de tussentijd meer gedupeerden zich hebben gemeld. Van de 1675 kinderen die sinds 2015 uit huis zijn geplaatst, woonden er liefst 555 aan het einde van 2021 nog steeds niet bij hun ouders of verzorgers.

De statistici kunnen nog niet zeggen of het aantal uithuisplaatsingen in gezinnen die zijn geraakt door de toeslagenaffaire nu opvallend hoog is vergeleken met andere gezinnen. "De gepubliceerde cijfers geven geen inzicht in een eventueel verband tussen de uithuisplaatsing en de toeslagenaffaire, het CBS heeft geen onderzoek gedaan naar oorzaken van de uithuisplaatsing", zo schrijft het CBS hierover. Het statistiekbureau is nog bezig met een onderzoek dat antwoord moet geven op deze vragen.

O ja, en nog een dingetje: de onderzoekers plaatsen nog een aantal andere kanttekeningen bij de cijfers. De belangrijkste daarvan is dat het werkelijke aantal uit huis geplaatste kinderen mogelijk hoger ligt.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml