CDA-bestuurders zien het licht, willen asielmaximum

CDA-bestuurders zien het licht, willen asielmaximum 

16 juni 2023 - 10:08

Het CDA. De christendemocraten maken er een gewoonte van om eerst lekker mee te bewegen met de VVD van Mark Rutte, om vervolgens datzelfde beleid achteraf te bekritiseren. Dat was bij de boeren en het stikstofdossier zo, en nu weer met de opvang van asielzoekers.

CDA-bestuurders willen nu dat er per gemeente (dus óók Bloemendaal) een streefgetal wordt vastgesteld voor het maximumaantal asielzoekers dat daar kan worden opgevangen, schrijven ze in een 'visiestuk'. Gemeenten moeten hierbij zelf ook de ruimte krijgen om aan te geven hoeveel mensen zij kunnen opvangen. Het aantal moet dan ook gebaseerd worden op basis van de "draagkracht" van de gemeenten.

Zo, wordt die partij ook een keertje wakker. Dit breekt met het huidige beleid en daardoor vraagt het nogal om een omslag. "Voor het Rijk betekent dit dus dat er nationaal een maximaal aantal asielzoekers moet worden vastgesteld dat kan worden opgevangen. Komt het aantal daar boven, dan heeft Nederland niet meer de capaciteit om de opvang menswaardig te faciliteren en is het in strijd met de minimale norm waar wij aan kunnen en willen voldoen."

De CDA-bestuurders denken dat de veelbesproken spreidingswet, waarmee het kabinet voor een betere verdeling van het aantal asielzoekers over het land wil zorgen, "wat verlichting kan geven voor de korte termijn". Maar, zeggen de christendemocraten, ook de spreidingswet kent met de huidige aantallen asielzoekers die naar Nederland komen "uitgangspunten die in de praktijk onderlinge solidariteit juist zullen ondermijnen".

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml