CDA ten dode opgeschreven met lijsttrekker Henri Bontenbal

CDA ten dode opgeschreven met lijsttrekker Henri Bontenbal 

14 augustus 2023 - 14:47

Het CDA presenteert vandaag zijn nieuwe lijsttrekker. De keuze is gevallen op niemand minder dan Henri Bontenbal. Dat deze totale nobody de kar moet gaan trekken, geeft aan hoe erg uitgehold de ooit grootste partij van Nederland momenteel is. Ze mogen blij zijn als ze bij de komende verkiezingen meer dan vijf zetels halen.

Dat het slecht gaat met het CDA is een understatement. Onder Wopke Hoekstra is de partij haar gezicht definitief verloren. Iets dat de beste man inmiddels zelf ook inziet - hij noemt zichzelf meer bestuurder dan politicus -, maar dit zelfinzicht kwam voor de partij wel wat aan de late kant. Wat de kiezers allang doorhadden, begon pas bij het CDA door te dringen toen het kalf allang verdronken was. In de peilingen staat het CDA op slechts acht luizige zetels, de BBB is onder hun neus explosief gegroeid en partijprominenten gaan rollebollend over straat.

In tijden van verkiezingen is dit alles funest. Kiezers stemmen nou eenmaal niet graag op een partij waar een slechte tendens omheen hangt. Waarom je stem uitbrengen op een partij waarvan de kans gering is dat het een gooi kan doen naar de macht, laat staan de verkiezingen winnen? Mensen zullen niet snel stemmen op een partij die al lange tijd overduidelijk de grip op zichzelf is verloren. Vooral de zwevende kiezer zal wel twee keer achter zijn of haar ook krabben voordat in het stemhokje een kruisje achter het CDA wordt gezet, hoe christelijk diegene misschien ook is.

De afgelopen maanden en jaren was er simpelweg teveel gedoe. Er was gedoe rondom Pieter Omtzigt. Er was gedoe rondom het vertrek van Pieter Omtzigt. Er was gedoe rondom Pieter Omtzigt toen hij al weg was. Er was altijd gedoe rondom Pieter Omtzigt en dat straalt af op het CDA. Er was gedoe rondom corona-minister Hugo de Jonge. Er was gedoe rondom Mona Keijzer. Er was gedoe rondom de inmiddels opgestapte partijvoorzitter Hans Huibers. De kiezer heeft daar geen zin in.

Dat het CDA nu ene Henri Bontenbal aanstelt als lijsttrekker geeft aan hoe hoog de nood aan de man is. De partij heeft dusdanig weinig kader binnen de gelederen, dat er niemand van statuur is om de partij uit het slop te trekken. Als je er zo slecht voorstaat als het CDA heb je een stemmentrekker nodig. Een kanon. Iemand met uitstraling. Iemand met zelfvertrouwen. Iemand waar mensen zonder nadenken op stemmen. Dat de partij HENRI BONTENBAL uit de stal heeft getrokken, is een brevet van onvermogen voor de hele partij.

Of de beste man wat kan, weet niemand, want niemand kent deze vent. Bij de NOS lezen we dit: 'Bontenbal is 40 jaar en zit sinds 2021 in de Tweede Kamer. De natuurkundige maakt zich hard voor kernenergie en is gespecialiseerd in energiebeleid en duurzaamheid. Eerder werkte hij onder meer bij een netbeheerder en bij het wetenschappelijk instituut van zijn partij.'

Ok. Lekker nietszeggend. We wensen het CDA dan ook heel veel sterkte. Uiteindelijk zullen alleen de diehard CDA-stemmers de komende verkiezingen op het CDA stemmen, hoeveel daarvan tegen die tijd nog leven zijn zal het aantal zetels voor het CDA bepalen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.