Upd: Militaire vakbond: 'Wij zijn geen jeugdzorgorganisatie'
Binnenland

Upd: Militaire vakbond: 'Wij zijn geen jeugdzorgorganisatie'.

Volgens CDA-leider Sybrand Buma wordt het hoog tijd dat de dienstplicht weer ingevoerd wordt. De verplichte militaire dienst is volgens hem iets dat jongeren zal verbinden. 

"We hebben in deze samenleving niets meer waarbij onze jongeren uit hun sociale context worden gehaald. Na de basisschool komen aanstaande chirurgen en vrachtwagenchauffeurs elkaar nooit meer tegen. Iedereen zit in zijn eigen groepje", zegt Buma tegen het AD (achter betaalmuur). 

Raddraaiers

Buma wil de dienstplicht stapsgewijs weer invoeren, met de duur van een half jaar tot een jaar. Volgens de CDA'er komen zowel jongens als meisjes in aanmerking voor de dienstplicht, maar hij wil graag beginnen met de "raddraaiers die de aansluiting bij de maatschappij" dreigen te missen. 

Debat

Er is in de Tweede Kamer geen steun voor de herinvoering van de militaire dienst, die in 1996 werd afgeschaft. Ook heeft de CDA-leider het idee nog niet besproken met andere partijen: hij wil namelijk eerst het maatschappelijke debat op gang brengen. 

Zelf is Buma trouwens niet in dienst geweest. Hij werd om "medische redenen" afgekeurd.

Update 11:43 uur

Jean Debie, de voorzitter van de militaire vakbond VBM, ziet niets in het plan van Buma: "Allereerst wil ik opmerken dat de krijgsmacht geen jeugdbegeleidings- of jeugdzorgorganisatie is, maar gewoon een professionele militaire organisatie."

Daarnaast wijst Debie op het verschil in motivatie: beroepsmilitairen kiezen er vrijwillig voor en zijn erg gemotiveerd, terwijl het bij dienstplichtige militairen vaak aan motivatie ontbreekt, schrijft de NOS.

De herinvoering van de dienstplicht op grote schaal zou volgens Debie zo'n 5 tot 7 miljard euro kosten. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →