Centraal-Azië-deskundige: regering Tadzjikastan praat poep
Buitenland

Centraal-Azië-deskundige: regering Tadzjikastan praat poep.

Wow, probeert Centraal-Azië-deskundige Bruno De Cordier van de Universiteit Gent zomaar de aanslag op de fietsende toeristen in Tadzjikastan in een ander daglicht te plaatsen. Volgens De Cordier was de aanval niet het werk van de verboden Islamitische Wedergeboorte Partij, iets dat de regering wél stelt.

"De Islamitische Wedergeboorte Partij is geen terreurbeweging die gewapende jihadstrijders opleidt of aanslagen op buitenlanders pleegt", zegt De Cordier, die zelf in Tadzjikistan heeft gewoond en het land vaak bezocht.

"Tot 2015 was het een perfect legale oppositiepartij, met zetels in het parlement. Tot de regering de partij verbood en als terroristische organisatie aanmerkte. Dat gebeurde op basis van allerlei onwaarschijnlijke beschuldigingen, zoals dat de soennitische partij werd gefinancierd door Iran - een sjiitisch land - en dat kopstukken betrokken zouden zijn bij misdaden als drugshandel."

"Regering arresteert sukkels"

Een valse getuigenis afdwingen is in Tadzjikistan niet zo ingewikkeld, zegt De Cordier, die in het land herhaaldelijk te maken kreeg met intimidatie en corruptie. "De autoriteiten arresteren een paar sukkels en slaan ze in elkaar tot ze iets bekennen."

IS heeft vermoedelijk ook niets mee te maken

Ook het opeisen van de aanslag door Islamitische Staat zegt volgens hem helemaal niets. "IS heeft meer aanslagen opgeëist die gepleegd bleken door daders die niks met de terreurgroep te maken hadden."

Maar wie waren het dan wel?

"Dat blijft gissen", aldus De Cordier. Hij vermoedt dat een vorige week gehouden toespraak van de  Tadzjiekse president Rakhmon wellicht kwaad bloed heeft gezet bij inwoners. Rakhmon vertelde daarin dat dat politieagenten en ambtenaren die zich schuldig maken aan corruptie jegens toeristen voortaan zeer zwaar gestraft worden. Daarmee wil hij het imago van het land bij toeristen oppoetsen, maar voor de autochtone bevolking wordt helemaal niets gedaan.

"Woede over die onrechtvaardigheid heeft de daders wellicht tot deze aanslag aangezet", zo besluit De Cordier.

Alle artikelen geladen. Overzicht →