Chaos rond debat digitale euro: 'Mensen komen niet binnen, politie veegt plein leeg'

Chaos rond debat digitale euro: 'Mensen komen niet binnen, politie veegt plein leeg' 

25 november 2022 - 10:17

Het debat over de invoering van de digitale euro vond afgelopen woensdag in de Tweede Kamer plaats. SP-Kamerlid Mahir Alkaya was er vooraf al bang voor: een debat over zoiets belangrijks als ons digitale geld wordt in een klein achteraf kamertje gehouden, en er is geen journalist of burger bij want het is best wel ingewikkelde materie.

En dat mocht niet gebeuren natuurlijk. Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen hadden daarom de luisteraars van de podcast Op z'n Kop! opgeroepen om wél naar Den Haag te komen, want de invoering van de Central Bank Digital Currency (CBDC) betekent straks misschien wel dat de overheid elke transactie kan volgen. Maar wat bleek? De meesten kwamen niet eens binnen. 

"Onze luisteraars hebben zich netjes aangemeld en hebben daar ook een bevestiging van gehad. Dus de Kamer wist dat ze kwamen. Wij hebben zelfs voor hen nog extra ruimte gereserveerd. En dan blijkt dat ze er niet in kunnen. Een verstoring van het democratische proces", spreekt Zwagerman haar verbazing uit. 

Uiteindelijk stonden er honderden mensen buiten te wachten voor een dichte deur: "Het lijkt hier wel op Schiphol. Het is een logistieke nachtmerrie. Dan heb je een levendige democratie. Dan komen de mensen naar een debat over een onderwerp dat best taai is. En dan staan ze hier in de kou."

Uiteindelijk worden zelfs de Marechaussee en de Mobiele Eenheid opgetrommeld om het plein schoon te vegen. Dat hoort toch niet in een land als de onze. Ook Zwagerman en Van Velthuysen kwamen niet binnen, evenals hun gasten Martijn van der Linden (professor New Finance) en Thomas Bollen (Folow the Money).

Dan de podcast maar opnemen in de 'klusbus' van Marianne! Benieuwd naar alle ins en outs rond de invoering van de digitale euro, waarom dat zonder pardon lijkt te gebeuren en waarom zo'n digitale euro niet wenselijk is? Luister nu naar de nieuwe Op z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml