'Chemours probeerde te schikken in PFAS-zaak'

'Chemours probeerde te schikken in PFAS-zaak' 

01 september 2023 - 10:55

De hoge heren (en wellicht een paar dames) van de directie van Chemours zagen de bui al hangen en hebben daarom voor de zomer geprobeerd voor "een aantal miljoenen" de PFAS-schade te schikken waarvoor het bedrijf door vier gemeenten in een rechtszaak verantwoordelijk wordt gehouden.

We weten natuurlijk al een tijdje dat de Chemours-fabriek in Dordrecht decennialang de giftige en kankerverwekkende PFAS-variant PFOA in het water en in de lucht heeft geloosd. En dat ze dondersgoed wisten dat dit niet oké was maar daar schijt aan hadden.

En we weten ook dat ze daar pas in 2012 mee stopten, niet omdat dit het juiste is om te doen maar omdat ze wel moesten nadat PFOA door de overheid streng werd gereguleerd. Nu proberen ze dus hun schuld af te kopen door een schikking te treffen, blijkt uit geheime notulen van een besloten raadsvergadering van de gemeente Dordrecht, in handen van het tv-programma Zembla.

Chemours stelde als voorwaarde (lol, ze durven wel daar) dat de gemeenten na de schikking geen claims meer mogen indienen voor toekomstige schade en dat er geen verdere procedures mogen volgen. Ook niet in het geval Chemours door de rechter zou worden veroordeeld.

Daar gaan we niet aan beginnen natuurlijk. Uit een vertrouwelijke brief van het college van B en W aan de raadsleden blijkt dat de gemeenten in eerste instantie het gesprek zijn aangegaan, maar het 'aanbod' uiteindelijk toch hebben afgewezen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml