'Ernstige lekken in chips voor computers en smartphones'
Tech

'Ernstige lekken in chips voor computers en smartphones'.

Nou, dat is fijn. Onderzoekers hebben twee grote lekken (door hen Meltdown en Spectre genoemdontdekt in chips die door vrijwel alle laptops, smartphones en computerservers worden gebruikt. Het gaat om ontwerpfouten die al twee decennia in de centrale chip zitten.

Een van de twee lekken kan gelukkig wel relatief eenvoudig worden verholpen, maar daardoor kunnen computers tot 30 procent trager worden. Dit verschilt wel per programma, maar dat willen we tenslotte ook niet met z'n allen. Het andere lek kan alleen goed worden gedicht door de chip te vervangen.

Beveiligingsonderzoeker Rickey Gevers spreekt tegenover de NOS zijn zorgen uit: "Dit is wel een joekel. Dit kan wel eens het grootste probleem zijn dat we ooit hebben gehad."

Maar nu horen wij u denken: wat betekent dit nou concreet? Met behulp van software kunnen mensen die daar zin in hebben uw gegevens stelen die in de computer op dat moment zijn verwerkt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan wachtwoorden, maar ook aan uw gevoelige foto’s of documenten die privé moesten blijven.

Voor normale gebruikers is Meltdown een probleem als mensen er in slagen computercode uit te voeren op hun computer of laptop. Spectre werkt op een iets andere manier, en geeft hackers toegang tot het geheugen dat door andere computerprogramma's wordt gebruikt. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →