ChristenUnie wil Straatsburg lozen
Buitenland

ChristenUnie wil Straatsburg lozen.

Elke maand jaagt het Europees Parlement de Europese burger op kosten door de vergadering een weekje naar Straatsburg te verkassen. Als het aan de ChristenUnie ligt is dat binnenkort afgelopen. De partij wil de Brexit-onderhandelingen gebruiken om een einde te maken aan het verhuiscircus.

Twee Europese instellingen, de Europese Bankautoriteit en het Europees Medicijnagentschap, zijn nu in Groot-Brittanniƫ gevestigd en hebben dus een nieuw thuisland nodig. De Nederlandse regering hoopt het Medicijnagentschap naar Nederland te halen, maar volgens CU-Kamerlid Joƫl Voordewind zou het veel beter zijn dat plan te laten varen en het agentschap aan Frankrijk toe te kennen als Frankrijk in ruil daarvoor instemt een einde te maken aan de Straatsburgse vestiging van het Europarlement.

"Ik kan de jaarlijkse verhuiskosten van het Europees Parlement onmogelijk uitleggen aan de belastingbetaler", zegt Voordewind tegen het AD. "We worden er allemaal beter van als we dat zo snel mogelijk stoppen. In dat geval moet Nederland de lobby voor het EMA ook durven loslaten."

Alle artikelen geladen. Overzicht →