Chroom-6 rapport: 'Op álle locaties Defensiemedewerkers blootgesteld'

Chroom-6 rapport: 'Op álle locaties Defensiemedewerkers blootgesteld' 

31 mei 2021 - 14:22

Een vernietigende conclusie van een RIVM-rapport, en dan hebben wij het niet over corona. Het blijkt dat op alle locaties van Defensie de medewerkers jarenlang zijn blootgesteld aan kankerverwekkend chroom-6 houdende verf. 

"Dit is ernstig", aldus demissionair staatssecretaris Barbara Visser en zij biedt haar excuses aan alle (oud-)medewerkers en hun nabestaanden na uitkomst van het onderzoek naar de periode 1975-2015. Ernstig, dat is het zeker. "Bij werkzaamheden als verflagen spuiten, schuren, lassen of snijbranden konden medewerkers direct in contact komen met chroom-6. Medewerkers die geen goede bescherming hadden, konden het tijdens die werkzaamheden op of in hun lichaam krijgen. Ook medewerkers die in dezelfde ruimte waren, maar de werkzaamheden niet zelf uitvoerden, konden in contact komen met chroom-6", zo luidt de conclusie van het onderzoek.  

Als bekend is welke werkzaamheden (oud-)medewerkers van Defensie uitvoerden, kan worden aangegeven of die persoon ziek kan zijn geworden door het werken met chroom-6." Zij krijgen dan een schadevergoeding. Eerder werden er ook al twee onderzoeken gedaan naar chroom-6 binnen Defensielocaties (en ook toen is na afloop 'sorry' gezegd, want Defensie was hier wel degelijk van op de hoogte). 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.