Upd: ON-voorzitter houdt het voor gezien na bericht over antisemitisme

Upd: ON-voorzitter houdt het voor gezien na bericht over antisemitisme 

03 november 2021 - 14:47

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) - nooit vies van een aangifte hier en daar - onderzoekt of zo'n aangifte mogelijk is tegen ene Taco Dankers, de voorzitter van de Raad van Toezicht van onze nieuwe collega's bij de Publieke Omroep, Ongehoord Nederland.

Aanleiding is een publicatie van NRC waarin het meldde dat Dankers de leiding heeft over een denktank, genaamd Gefira, die regelmatig antisemitisch gedachtegoed zou verspreiden. "Als het juridisch kan, dan zullen we dat doen", aldus CIDI-directeur Hanna Luden.

"Dit soort antisemitische vooroordelen zijn een probleem van onze hele samenleving, niet alleen van de kleine groep Joden die hier woont", stelt Luden over de vermeende uitlatingen van Dankers. "Zulke xenofobische uitingen, zulke misvattingen over de werkelijkheid en verschillende groepen vind ik echt alarmerend."

Het CIDI stelt dat Dankers op Twitter, in interviews en in publicaties van de denktank Gefira, "op klassiek antisemitische wijze de Joden bijna overal de schuld van geeft". "Dit valt niet te rijmen voor iemand die een publieke functie heeft in Nederland", aldus Luden. "Wij vinden dat deze persoon niet betrokken mag zijn bij een publieke omroep."

Update:

Taco Dankers, de voorzitter van de raad van toezicht van Ongehoord Nederland (ON!), legt zijn werkzaamheden bij de omroep per direct neer. Woensdag kwam Dankers in opspraak nadat de NRC een artikel publiceerde waarin staat dat Dankers de leiding heeft over een denktank die regelmatig antisemitisch gedachtegoed zou verspreiden.

"Helaas is er controverse ontstaan rondom mijn persoon n.a.v. recente berichtgeving in de media. Ik herken mij niet in het beeld dat de pers van mij schetst en distantieer mij in de meest krachtige bewoordingen van antisemitisme, racisme en uitspraken die leiden tot polarisatie, discriminatie en haatzaaien", laat Dankers weten in een verklaring.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml