Cijfers bevestigen: wapenbezit onder tieners doodnormaal

Cijfers bevestigen: wapenbezit onder tieners doodnormaal  

30 december 2022 - 10:22

De politie is weer eens bezorgd (doe er dan eens echt wat aan): dit jaar zijn er maar liefst 1268 jongeren tot 18 jaar aangehouden vanwege verboden wapenbezit. In 2019 ging het nog om 315 minderjarigen. Bijna een verviervoudiging (!) dus.

Zoals jullie weten loopt tegenwoordig elke tiener met een mes rond en hoor je er zonder een beetje steekwapen op zak niet meer bij. Komt allemaal door de toename van dreigen met geweld op sociale media en natuurlijk de verheerlijking van wapenbezit en geweld door zogenoemde drill-raps.

Het aantal messen en andere steekwapens dat in beslag is genomen steeg de afgelopen vier jaar van 33 tot 355 stuks. In 2019 nam de politie 27 vuurwapens van jongeren in, dat aantal is gestegen naar 144. Niet zo best natuurlijk, al geeft de politie ook toe dat het zelf ook vaker op sociale media naar signalen van wapenbezit zoekt.

Overigens is in de cijfers ook het bezit van verboden vuurwerk meegenomen. In 2022 was ruim 50 procent van het verboden wapenbezit onder jongeren vuurwerk maar daar gaat het niet om. Steeds meer tieners vinden het normaal om wapens op zak te hebben, kwamen ook wij achter:

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml