Cijfers liegen niet

Cijfers liegen niet 

29 maart 2021 - 11:31

Soms liegen cijfers wel. Dat je bijvoorbeeld zegt: ‘Ik heb zo’n diarree dat ik vandaag al honderd keer achter een struik heb gescheten.’ In dit geval is ‘honderd’ allicht gelogen, en bedoel je ‘zes’ of ‘zeven’, wat ook al een behoorlijk aantal keer is om achter een struik te schijten.

Waarom achter een struik? Nou, omdat je over straat liep, dringend naar het toilet moest, maar er was geen toilet beschikbaar, niet in een café, niet in een restaurant, niet in een hotel, want die zijn gesloten. Je sprint daarom maar een kledingwinkel binnen, en je roept: ‘Ik moet kakken, mag ik je wc gebruiken?’ en de mevrouw van die winkel vraagt: ‘Heb je een afspraak?’, en je zegt: ‘Nee, om te kakken maak ik nooit afspraken, toon mij je wc, mens, ik doe het in m’n broek!’, maar nee hoor, de mevrouw staat je niet toe dat je van haar toilet gebruik maakt, en je rent weer de straat op, je ziet daar gelukkig een struik, en daarachter ga je dan maar zitten schijten, waarna je je kont afveegt met je zakdoek, die je vervolgens uit woede in iemands brievenbus deponeert. En dat zes of zeven keer per dag, nou, dan is het niet abnormaal dat je klaagt dat je wel ‘honderd’ keer achter een struik hebt gescheten, al is dit cijfer een rasechte verdraaiïng van de werkelijkheid.

Een ander geval van een gelogen cijfer is als Jort Kelder zegt: ‘Ik heb zeker al vijftig vrouwen in m’n bed gehad’, terwijl hij er ongeveer drie in z’n bed heeft gehad, ten eerste, Georgina Verbaan, ten tweede, een delletje uit Oud-Zuid dat per se ‘ns met om het even welke Bekende Nederlander onder de lakens wilde, en ten derde, Welmoed Sijtsma, al viel die hele Welmoed in Jorts bed meteen in slaap, nog voor hij z’n bretellen had uitgetrokken. En nóg een geval van een cijfer dat de waarheid te kort doet is als Geert Wilders zegt: ’94,6 % van de gevangenen in Nederlandse cellen is van allochtoonse afkomst.’ Dat klopt niet, het is maar ongeveer 79,2 %. En zo zie je dat je met cijfers kunt liegen tot je blauw ziet.

Er zijn echter ook cijfers die helemaal niet liegen, zeker in deze tijden. De coronacijfers, namelijk, die kloppen als een bus. Dus als je in het journaal hoort dat gisteren 4.381 nieuwe besmettingen zijn waargenomen, dan is dat een juist cijfer. En 2.487 mensen zijn in het ziekenhuis beland. Juist. En 463 liggen op de intensive care. Juist. En 86 zijn overleden. Juist. Waarom zou de overheid daaromtrent liegen? Op de koop toe wordt de overheid op de hoogte gehouden door virologen, biostatistici, en ziekenhuisdirecteuren en ook deze specialisten hebben geen enkele reden om verkeerde cijfers de wereld in te sturen.

Tenzij ze redeneren: we gaan de cijfers ietwat overdrijven, opdat de bevolking bang wordt, en zich aan de regels zal houden. Nu je het zegt, dat is heel goed mogelijk. Kortom, gisteren zijn er niet 4.831 nieuwe besmettingen waargenomen maar slechts 152. 28 mensen belandden in het ziekenhuis, van wie 7 op de intensive care, en 1 persoon overleed, een 83-jarige obese man uit Zaandam die tevoren ook al de kinkhoest, astma, een zwak hart, een maagbreuk, een gebroken enkel, heel veel mee-eters, en een rare vlek op z’n rechterteelbal had, met andere woorden, dat die kerel te wijten aan corona het loodje legde, dat hoeft niemand te verbazen, zeker z’n vrouw Sjaan niet, die godverdomme blij is dat die eikel eindelijk z’n laatste, amechtige adem heeft uitgeblazen.

Zodoende kunnen we ons ook in het geval van het virus afvragen of de cijfers wel of niet liegen. En we kunnen ons net zo goed afvragen wanneer die verdomde cafés weer ‘ns opengaan. En persoonlijk vraag ik me af of ik zo snel mogelijk zal kunnen kakken in het toilet van een klerenwinkel. De antwoorden op deze vragen zullen nog een heel tijdje op zich laten wachten.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.