Cliënt Bilal L. pleegde aanslag op Charlie Hebdo-fan
Binnenland

Cliënt Bilal L. pleegde aanslag op Charlie Hebdo-fan.

De gemeente Amsterdam blijft maar slapen. Een geradicaliseerde moslim, die onder begeleiding stond van de  man die net deed alsof hij geen IS-lover meer was  omstreden Bilal L., heeft in 2015 een wooncomplex waar een poster met #JeSuisCharlie voor het raam hing in de fik gezet. Een terroristisch motief dus. De gemeente wist het, maar stak de kop in het zand.

De toen 20-jarige Abderrazak A. O. stichtte in januari 2015 midden in de nacht met benzine brand bij het pand aan de Ceintuurbaan in De Pijp in Amsterdam. Het OM concludeerde dat er geen sprake was van een terroristisch motief, maar 'alleen maar' brandstichting. Inmiddels is hij uiteraard weer op vrije voeten. Zo gaat dat in Nederland.

Maar nu blijkt uit onderzoek van De Telegraaf dat de jongen ten tijde van de aanslag al lang in beeld was bij de zogenaamde jihadisten-politie van Amsterdam, waar hij onder begeleiding stond van Bilal L, die zijn cliënten juist zou aansporen tot radicalisering. Ook zou Abderrazak al twee keer naar het Kalifaat hebben willen reizen. Dit alles was bekend bij de diensten en bij de gemeente, maar iedereen hield lekker zijn mondje dicht.

Leg dat maar eens uit. Amsterdams burgervader Van der Laan kan in elk geval een hele serie kritische vragen verwachten van raadsleden over de aanhoudende falende aanpak van radicalisering door de gemeente.

Alle artikelen geladen. Overzicht →