Clubs moeten zelf ook keihard optreden tegen spelers als Klaassen

Clubs moeten zelf ook keihard optreden tegen spelers als Klaassen 

04 augustus 2023 - 14:19

Heeft u zich afgelopen seizoen ook zo mateloos geërgerd aan al die zeikende voetballers? Aan al die keren dat ze tegenover elkaar en tegenover de scheids stonden te schuimbekken als er weer eens iets onbenulligs was gebeurd op het voetbalveld? Wij zijn er klaar mee en daarom is het goed dat de KNVB en de Eredivisie CV komend seizoen harder gaan optreden tegen wangedrag van spelers. Maar ook de clubs moeten keihard gaan ingrijpen.

Het dieptepunt vorig jaar was de bekerfinale tussen Ajax en PSV. Aan goed voetbal kwamen beide ploegen niet toe, omdat ze allebei een erg zwakke selectie hadden, maar ook omdat de spelers die op het veld stonden om de haverklap bezig waren met opstootjes, onderlinge discussies, duw- en trekwerk, gezanik en gezeik. Davy Klaassen spande die wedstrijd de kroon door een wedstrijd lang alleen met te zeiken, te irriteren en opgefokt te doen. Bij elk opstootje stond hij vooraan met die rooie kop van hem, bijna elke tegenspeler probeerde hij wel een kaart aan te naaien.

Toen hij na de wedstrijd van de anders totaal kritiekloze Volkskrant-journalist Willem Vissers terechte vragen over zijn irritante gedrag kreeg, reageerde hij als door een wesp gestoken. Het was echt niet dat hij zich aanstelde hoor als hij weer eens als een stervende zwaan over de grond rolde na een lichte overtreding. Nee, nee, dan had meneer écht pijn. Ja, het is wel goed met je, kleutertje Klaassen. De middenvelder kan al jaren het niveau niet aan en door opgefokt te doen denkt hij waarschijnlijk dat anderen dat niet doorhebben. Nou, dat heeft hij goed mis. Het afgelopen seizoen was hij niets meer dan een matige hooligan op voetbalschoenen.

Van zelfinzicht moeten voetballers het doorgaans niet hebben en dus is het goed dat de KNVB en de Eredivisie CV over het paard getilde figuren als Klaassen voortaan harder wil aanpakken. Maar wat gaat er gebeuren? Krijgt Klaassen bij aanvang van elke wedstrijd al een gele kaart zodat hij zich normaal gaat gedragen? Nee, dat helaas niet. Jan de Jonge, directeur van Eredivisie CV, legt uit. Volgens hem moet de scheidsrechter weer de baas zijn op het veld. "Als niemand luistert en zich aanpast, dan zal je veel gele kaarten zien. Dat is de consequentie, dan hoop je maar dat het snel voorbij is", aldus De Jonge.

Maar we willen meer. We willen lik-op-stuk. Kijk naar de FA. De Engelse voetbalbond maakte onlangs bekend dat spelers die massaal bij de scheids komen protesteren direct geel krijgen. Zo moet het zijn. Aanpakken. Iedereen die zich misdraagt krijgt direct een kaart, ook trainers en wisselspelers. Protesteren? Kaart. Neus-aan-neus staan? Kaart. Probeer je een kaart aan te naaien? Kaart. Doen alsof je een zware blessure hebt, maar daarna meteen doorspelen? Kaart. De voetbalsupporter is namelijk helemaal klaar met al het primadonna gedrag op de Nederlandse velden. We pikken het niet meer.

En daarom ligt er ook een grote verantwoordelijkheid bij de clubs. Het wordt tijd dat ook zij hard optreden tegen eigen spelers die zich niet weten te beheersen. Zet een speler die zich niet kan beheersen maar eens op de bank. Of geef als club een dikke boete als iemand constant het spel loopt te verzieken. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van de scheidsrechter of de KNVB dat voetballers zich komend seizoen normaal gaan gedragen. Het wordt hoog tijd dat ook clubs hun verantwoordelijkheid pakken.

Veel voetballers zijn waarschijnlijk te dom om het beseffen, maar ze hebben een voorbeeldfunctie. Hoe zij zich gedragen, verplaatst zich naar de tribunes en de amateurvoetbalvelden. Juist daarom is het zeer kwalijk hoe iemand als Klaassen zich afgelopen seizoen meermaals in het Ajax-shirt misdroeg. Dan kan je wel honderd keer in een video van Ajax-media gaan lopen janken en zeggen hoeveel je *sniksnik* van de club houdt, als je je niet als Ajacied weet te gedragen, heb je niks bij de club te zoeken.

En dit geldt voor alle clubs. Grijp in als een speler zich als Klaassen gedraagt.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.