Coalitie van vier in Amsterdam, zonder FvD en Denk
Binnenland

Coalitie van vier in Amsterdam, zonder FvD en Denk.

De verkiezingen zijn voorbij en nu de stofwolken zijn opgetrokken, begint het grote formeren in de verschillende gemeenteraden. In onze hoofdstad Amsterdam - waar GroenLinks als grote winnaar de komende vier jaar de scepter zwaait - zijn alvast de eerste partijen uitgesloten, te weten Forum voor Democratie en Denk.

Want zo gaat dat in een echte democratie blijkbaar. Informateur Maarten van Poelgeest sprak de afgelopen dagen met alle twaalf gekozen partijen, maar op voorhand blijken niet alle combinaties mogelijk.

Nieuwkomers Forum voor Democratie en Denk scoorden allebei drie zetels maar de overige partijen hebben daar lak aan. Niemand ziet een coalitie met Forum voor Democratie zitten en GroenLinks - de grootste dus heeft het voor het zeggen - sluit ook Denk uit.

Van Poelgeest heeft op basis van de gesprekken vier mogelijke coalities voorgesteld, die allemaal uit vier partijen bestaan. Het gaat om varianten van GroenLinks met PvdA, SP, D66, VVD en de Partij voor de Dieren. Omdat wij niet denken dat de VVD samen met GroenLinks gaat, zal het wel een linkse coalitie worden in de hoofdstad.

Alle artikelen geladen. Overzicht →