COC: 'Overheid, erken LHBTi-discriminatie van 50 jaar geleden'

COC: 'Overheid, erken LHBTi-discriminatie van 50 jaar geleden' 

25 mei 2021 - 14:30

Tja... Uit onderzoek blijkt dat onze eigen Nederlandse overheid er vroeger (tot 1971) op los discrimineerde als het ging om homo's en lesbiennes en alles daarbinnen en -buiten. Belangenvereniging COC Nederland roept onze regering daarom op om het leed te erkennen wat hen in die tijd is aangedaan.

Dat onze eigen Nederlandse overheid er vroeger op los LHBTi-discrimineerde, blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. Op verzoek van twee ministeries heeft het instituut onderzoek gedaan in de archieven van zes gemeenten, drie ministeries, vier centrale personeelsdiensten en de binnenlandse veiligheidsdienst over de periode 1945 tot 1971.

Schandalig natuurlijk wanneer je dit door onze inclusieve 2021-bril bekijkt. Maar je praat wel over meer dan vijftig jaar geleden, toen "alles wat niet de keurige heteronorm was" werd afgewezen. Zo had iedereen die voldeed aan die norm een voorsprong, en leefden er veel vooroordelen over homo's en lesbiennes. Ook was de Rijksoverheid bang dat homo's chantabel waren vanwege hun meestal geheimgehouden seksuele voorkeur en gemeenten wilden homo's niet met kinderen laten werken.

Meer dan vijftig jaar geleden dus. COC Nederland wil echter dat de regering het leed erkent. De belangenorganisatie wil met de overheid in gesprek over genoegdoening voor de mensen die onder de discriminatie hebben geleden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.