College: Verbod hoofddoekje of keppeltje bij boa's = stigmatiserend

College: Verbod hoofddoekje of keppeltje bij boa's = stigmatiserend 

06 april 2022 - 13:30

Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) is op haar vingers getikt door het College voor de Rechten van de Mens. Haar voornemen om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) geen religieuze symbolen als een hoofddoek, keppeltje of kruis te laten dragen zou stigmatiserend zijn en niet effectief om hun neutraliteit te waarborgen. 

"Beoordeel neutraliteit en onpartijdigheid van boa's op basis van hun gedrag en handelingen, en niet op basis van het dragen van een religieus symbool of religieuze kleding", aldus het College. Yeşilgöz zou vooral bang zijn dat het gezag van boa's schade oploopt als zij religieuze symbolen dragen. Ook zou zij twijfels hebben over hoe burgers op zulke uitingen zouden reageren, maar dat vindt het College geen goede leidraad. Het College draait het liever om: "Achter die publieksreacties zit namelijk de discriminerende aanname dat als je laat zien religieus te zijn, je niet op een neutrale en onpartijdige manier kunt handelen."

De instelling waarschuwt dat met name vrouwen die het dragen van een hoofddoek als religieuze plicht zien slachtoffer worden van de nieuwe richtlijn. "Als neutraliteit op zo’n manier wordt uitgelegd dat religieuze kleding niet is toegestaan, sluit hen dat uit van functies waar het dragen van een uniform bij hoort. Een grote groep vrouwen wordt hiermee geschaad in hun maatschappelijke participatie en economische zelfstandigheid."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml