Colombia vervolgt Nederlandse man voor moord op echtgenote
Buitenland

Colombia vervolgt Nederlandse man voor moord op echtgenote.

De Colombiaanse justitie gaat Utrechter Peter Putker vervolgen voor de moord op zijn vrouw Durdana. Hoewel de dierenarts zelf beweert te zijn overvallen, gelooft Justitie dat hij zijn vrouw zelf om het leven heeft gebracht op hun zeilschip voor de kust van Cartagena. 

Colombia heeft Putker, die het land inmiddels is ontvlucht, in staat van beschuldiging gesteld en internationaal gesignaleerd. Dat houdt in dat Peter Putker op iedere luchthaven buiten Nederland kan worden gearresteerd, schrijft De Telegraaf

Nederland en Colombia werkten lang samen aan het onderzoek naar de Nederlander. Omdat er op zijn boot geen sporen van een overval werden gevonden, twijfelen beide landen aan de verklaring van de man. 

Als Colombia doorgaat met de vervolging van Putker, ontstaat er een lastige situatie. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Colombia, maar kan hem wel in Nederland zijn straf laten uitzitten als Colombia daarom vraagt. Het Nederlandse Openbaar Ministerie kan hem ook zelf vervolgen, maar niet zolang Colombia hem ook vervolgt. Volgens het ‘Ne bis in idem’-principe is vervolging door twee verschillende rechtbanken in verschillende landen voor hetzelfde feit niet mogelijk. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →