Commissie: Facebook en Google gaan betalen voor nieuws
Buitenland

Commissie: Facebook en Google gaan betalen voor nieuws.

Als het aan de Europese Commissie ligt, gaan bedrijven als Google en Facebook traditionele nieuwsmedia voortaan betalen voor het gebruik van nieuwsfragmenten. 

De maatregelen, onderdeel van de digitale interne markt, versterken de rechten van mensen en organisaties die 'originele content' maken. Het gaat dan bijvoorbeeld over auteurs, muzikanten, muzieklabels, omroepen en uitgevers. Gehoopt wordt de teruglopende inkomsten van bijvoorbeeld kranten een halt toe te roepen, meldt The Guardian

De Commissie vreest dat de groeiende invloed van Facebook en Google bovendien negatieve gevolgen heeft voor de pluriformiteit van de media, het debat in de publieke ruimte en de kwaliteit van informatie. Traditionele media zijn echter niet verplicht om Google te laten betalen voor het gebruik van hun artikelen. 

Faal

Eerdere pogingen om Google te laten betalen voor de stukken die gebruikt worden bij Google News zijn op niets uitgelopen. In Spanje sloot de techgigant de Spaanstalige versie van de nieuwszoektool. In Duitsland besloten kranten Google niet meer te laten betalen toen ze erachter kwamen dat dit voor een enorme daling in de bezoekersaantallen zorgde.

 

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →