Communicatiezooitje

Communicatiezooitje  

23 maart 2020 - 11:12

Wie de speech van Rutte heeft geschreven weet ik niet, maar dat ‘ie er een zooitje van gemaakt heeft, spreekt voor zich. Het hele verhaal was zo onduidelijk dat alleen de termen ‘herd immunity’ en ‘lock down’ zijn blijven hangen. Ja, en ‘social distancing’: blijf op anderhalve meter afstand van elkaar en blijf uit de buurt van mensen. Maar je mag wel in een ruimte bij elkaar zijn, als er maar minder dan 100 mensen aanwezig zijn. Logica? Geen. Het gevolg? Chaos. De dreiging? Complete lock down.

Of dat laatste zo erg is, waag ik te betwijfelen. Het is in ieder geval duidelijk. Dat daar de hele economie mee stilvalt, betwijfel ik ook – veel stiller dan ‘ie nu ligt kan haast niet. Wie overdag buiten komt – dat mag immers – ziet uitgestorven straten. Totdat je bij de Albert Heijn binnenkomt, daar zijn mensen. Probeer in zo’n gangpad maar afstand te houden. Kansloos. De Bijenkorf, restaurants, Douglas, H&M, ZARA, ICI PARIS zijn dicht, maar Rituals, MediaMarkt, Action, Kruidvat, AMAC en Bram Ladage zijn open. Het gevolg zijn drommen mensen, waaronder ik, die nog ‘even snel’ douchegel en puzzels halen. Croissantjes en biefstuk; de slager is open. De ene dag mochten er nog vijf mensen naar binnen, de volgende dag twee. Er zit een toonbank tussen, true that. Maar toch.

Gezond verstand? Nederlanders zijn nuchter. Totdat we dood neervallen is er niets aan de hand. Zo is iedereen ook opgevoed door de huisarts. Drie dagen rust, twee paracetamollen.  Iedereen die kucht, heeft opeens Corona. Maar ze gaan er niet dood aan. Nee. Dood gaan altijd de anderen.

Ondanks dat ik verstand heb, vind ik dit hele gedoe moeilijk. Dat thuiswerken geloof ik wel. Dat doe ik al 15 jaar. Maar social distancing lijkt makkelijker dan het is. Moet ik opeens niet meer naar mijn ouders? Of naar mijn buurvrouw? Met anderhalve meter afstand kan dat best, toch? De dichte sportschool is makkelijk; vervolgens belt de een na de ander of ik mee ga wandelen. Sure. Mag dat dan wél? Met je anderhalve meter afstand? Hoe dan? Ja, lach er maar om, maar de stoep is niet zo breed. Op straat lopen drommen pubers met hun skateboards onder de arm: business as usual.

Nee. Het verhaal van Rutte bleef niet hangen. De urgentie suddert op de achtergrond. Totdat er een appje binnenkomt: “Ebru, pas op jezelf en je familie. Hou die afstand, was je handen vaker dan je kunt verzinnen, gooi een doekje met allesreiniger over je deurklinken enzovoorts. Ik zit veel dichter op het vuur dan ik zou willen en het wordt de komende weken dramatisch. Rotterdam, na Brabant, ook op dit moment al.”

Vergeet ‘herd immunity’.

Vergeet ‘lock down’.

Vergeet alle andere rare dubbelzinnige termen.

Onthou ‘dramatisch’.

En doe er alles aan om dat te voorkomen.  

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.