Consumentenbond: 'Mager rundergehakt niet zo mager'

Consumentenbond: 'Mager rundergehakt niet zo mager' 

25 april 2022 - 12:31

Dat de supermarkt alleen goedkope troep verkoopt en u voor een écht lekker sappig stukje vlees naar de slager moet wist u natuurlijk al, maar toch: de Consumentenbond meldt dat 'mager rundergehakt' helemaal niet zo mager is. Sterker nog, er zit zoveel vet in dat het in sommige gevallen zelfs vetter is dan shoarma of spareribs.

Mager gehakt vlees mag volgens een Europese richtlijn maximaal 7 procent vet bevatten. Maar de Nederlandse Warenwet maakt onderscheid tussen gehakt vlees en gehakt, en dat laatste mag maximaal 15 procent vet bevatten. Als fabrikanten aan gehakt vlees iets toevoegen zoals een beetje water of aroma, valt het onder de definitie van gehakt, aldus de Consumentenbond.

De bond hield een steekproef met 62 gehaktvarianten en 12 supermarktketens. Daarvan bleken slechts 5 varianten minder dan 10 procent vet te bevatten. Ook zat er mager gehakt tussen met meer dan 15 procent vet. Dat is volgens de bond meer dan wettelijk is toegestaan en vetter dan bijvoorbeeld half-om-half gehakt, gewoon rundergehakt en soms dus zelfs vetter dan shoarmavlees of spareribs.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml