Corona en andere onderwerpen

Corona en andere onderwerpen 

28 april 2020 - 12:26

Zoals m’n tienduizenden fans weten, ben ik de befaamde Vlaamse auteur Herman Brusselmans. M’n roem reikt tot ver over de Nederlandse grens, minstens tot in Appelscha. Ik kwam namelijk eens iemand uit Appelscha tegen, en die vroeg: ‘Ben jij Herman Brusselmans?’, en ik zei ‘Jazeker’, en toen werd dat ongeveer 21-jarige meisje bijkans hysterisch van de opwinding. Zo’n eenvoudig tutje uit Appelscha dat Herman Brusselmans ontmoet, dat is inderdaad geen kattenpis.

Maar goed, m’n renommee heb ik natuurlijk niet cadeau gekregen. Daar heb ik tachtig boeken moeten voor schrijven, alsmede ontelbare columns, verhalen, impressies, essays, haiku’s, kwatrijnen, wisecracks, en zes toneelstukken, allen opgevoerd met een daverend succes.

Als je in je eigen vakgebied, en ook daarbuiten, zo’n grootheid geworden bent, dan word je door vele mensen gesolliciteerd. Ze willen hun dankbaarheid getuigen, melden hoeveel m’n literatuur en persoonlijkheid voor hen betekent, zeggen dat ik hun leven veranderd heb, maar ook vragen ze vaak om hulp. Dat kan financieel zijn, wat ik uiteraard wegwimpel, tot en met psychisch. Dat ze dus met zichzelf zwaar in de knoop zitten, en dat ze redeneren: Herman Brusselmans zal ons misschien wel uit de put kunnen helpen. Dan sturen ze lange mails en WhatsApp-berichten, leggen ze hun situatie aan me voor, en eisen ze van mij dat ik hen vanuit het duister weer het licht inleid.

Meestal, in de mate van het mogelijke, antwoord ik op hun berichten, ofschoon ik daar eigenlijk geen tijd en geen zin voor heb. Doch voor m’n bewonderaars, die lijden en afzien, wil ik wel eens een inspanning doen. Zo kreeg ik gisteren nog een mail van iemand uit Zaandam, een 64-jarige ex-mijnwerker met anderhalve stoflong, en die maakte aan mij z’n vrees bekend omtrent het coronavirus. ‘Ik zit in de risicovolle categorieën,’ schreef hij, ‘ik ben immers ouder dan zestig, heb zwakke longen, en heb seks met m’n vrouw, die mogelijk al eerder corona had, en mij zou kunnen besmetten. Wat moet ik doen, meneer Brusselmans?’ Ik schreef hem terug: ‘Die leeftijd en die zwakke longen, daar moet je je niks van aantrekken, maar die seks met je vrouw, daar zou ik mee ophouden. Als ik ervan uitga dat ze nagenoeg jouw leeftijd heeft, dan is ze hoogstwaarschijnlijk toch niet al te fris en aantrekkelijk meer, en je kunt beter geen seks hebben dan seks met een lelijk wijf. Dus, meneer Van Zwanghuizen, blijf continu op anderhalve meter verwijderd van je vrouw, en je zal allicht wel gezond blijven.’ Dat is toch een goede raad dat ik die man gegeven heb?

Overigens krijg ik ook post die niks met corona te maken heeft. En dat werd wel eens tijd. Tot nu toe stond letterlijk álles in het teken van corona, en het is nu weder de beurt aan andere onderwerpen, zoals muziek, theater, dans, stand up-comedy, sociologie, macro-economie, dieren, vrijetijdsbesteding, mode, en architectuur. Over dieren gesproken. Een 56-jarige huisvrouw uit Spijkenisse, stuurde me de volgende WhatsApp: ‘Meneer Brusselmans, m’n hond Ziggy rijdt altijd maar tegen m’n been op. Dat is zeer vervelend. Hoe kan ik het hem afleren?’ Ik stuurde: ‘Tegen het been oprijden valt niet af te leren. Zo’n Ziggy is daar verslaafd aan, en zal het blijven doen. De beste oplossing is hem een kogel tussen de ogen jagen, en als je geen pistool hebt, geef hem dan een gehaktbal met rattengif erin. Doe-oei, mevrouw Kaasdorp!’

Ik blijf het zeggen: het idool zijn van velen is niet simpel, maar ik blijf m’n best doen om m’n fans te vermaken en hulp te bieden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.