Corona en sport

Corona en sport 

20 april 2020 - 12:00

Ik ben geboren als voetballer. Toen ik twee was liep ik al achter een bal aan. Toen ik vier was legde m’n vader mij de buitenspelval uit. Toen ik acht was en bij de plaatselijke club Vigor Hamme speelde als linksbuiten, zeiden de kenners: ‘Dat wordt een hele grote.’ Ze hadden het over m’n broer, die rechtsbuiten speelde. Ik wilde niet dat m’n broer een hele grote werd, ik wilde zelf een hele grote worden. Kinderen van acht kunnen erg egocentrisch zijn. Want wat zou er op tegen geweest zijn dat m’n broer een hele grote werd, en ik niet? 

We werden geen van beiden een hele grote. We schopten het wel tot het eerste elftal, maar toen kwamen de drank, de vrouwen, en de rock’n’roll. In plaats van voetballer werd ik drummer, en in plaats van voetballer werd m’n broer veehandelaar. Toen ik met m’n band, Waiting Room, zat te drummen, zeiden velen: ‘Dat wordt een hele grote.’ Ze hadden het over onze gitarist. Ik was ondertussen oud genoeg om iemand anders dan mezelf een hele grote te laten worden. Onze gitarist werd trouwens geen hele grote, op z’n tweeëntwintigste verongelukte hij met z’n racefiets toen hij door een vrachtwagen werd geschept. Eigenlijk wilde hij geen gitarist zijn, maar een wielrenner. Hij wilde een hele grote worden, en de Ronde van Vlaanderen winnen. Ik gaf het drummen eraan, want wat schiet je met drummen op? Wat schiet je met om het even wat op?

Ik vond en vind alles nutteloos en zinloos. Dat is een goeie instelling voor een schrijver. Ik werd zo’n schrijver in 1982. Niemand zei: ‘Dat wordt een hele grote.’ Niettemin ben ik een hele grote geworden, eerlijk gezegd de grootste van allemaal. Maar dat kan me geen reet schelen. Ik zit maar wat te schrijven, en nu, tijdens de coronacrisis, zit ik nog wat meer te schrijven dan vroeger, wat moet ik anders? Gelukkig heb ik m’n vriendin Lena en m’n hond Aquí binnen m’n vier muren, of ik zou vereenzamen, nagenoeg niet meer eten, continu in bed liggen, en voortdurend denken: wanneer komt de Dood, en zal Zij een purperen mantel dragen?

Maar nu, met Lena en Aquí in de buurt, denk ik zulke dingen niet. Ik ben niet eenzaam, ik eet voldoende, en lig maar acht uur per etmaal in bed. En voor de rest dus dat schrijven. En naar tv kijken, om te zien hoe het met het virus gaat, en of alles nog steeds afgelast of uitgesteld is, en hoeveel mensen er overleden en opgenomen en beademd zijn, en welke viroloog in alle ernst het definitieve einde van de wereld durft aan te kondigen. Tot nu toe durft geen enkele viroloog dat. Ze zeggen wel: ‘De piek is bereikt’, ‘We moeten positief denken’, ‘Mogelijk kunnen we over twee weken optimistisch zijn’, en ‘Op de grote evenementen is het nog een tijdje wachten.’ Tot die grote evenementen worden uiteraard de sportwedstrijden gerekend.

Al bijna twee maanden moeten we het doen zonder topvoetbal, topwielrennen, topatletiek, topautorennen, topbasketbal, toptennis, topzwemmen, noem maar op. En weet je wat? Ik mis dat topgedoe niet. Ik ben geboren als voetballer, en ben het spelletje altijd van dichtbij blijven volgen, en ik was een fan van Anderlecht, Ajax, Barcelona, de Rode Duivels, en ja zelfs op een blauwe maandag van de IJsselmeervogels, en nu die met z’n allen stilliggen, denk ik: en wat dan nog? Ik had nooit verwacht dat ik zonder topsport zou kunnen. Toch is het zo. Voetbal en alle andere sporten lijken me op dit moment bezigheden van een andere  planeet. Ik ben zelfs vergeten hoe je de buitenspelval kunt uitleggen in minder dan twintig woorden. Ik ben iemand geworden die zich met moeite het ex-voetbal herinnert.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.